Jarná detoxikácia sa začína: Inšpirujte sa radami žien z Pravdy

Detoxikácia organizmu. Najmä v jarnom období sa toto slovné spojenie skloňuje často na stránkach ženských časopisov aj v portálov pre ženy.

06.03.2014 11:00
Jarná detoxikácia Foto:
Jarná detoxikácia sa stala súčasťou životného štýlu mnohých žien. My sme sa opýtali aj v redakcii Pravdy.
debata

A veru, k detoxikácii organizmu majú čo povedať aj dámy z denníka Pravda. Opýtali sme sa, či majú nejaké zabehané rituály, alebo spôsoby fyzickej a duševnej očisty po zime. Možno vás niektorá zo štyroch dám inšpiruje, prípadne sa môžete zapojiť do diskusie a pridať nejaký vlastný recept pre ďalšie čitateľky.

Zlatica Beňová, redaktorka domáceho spravodajstva denníka Pravda
Ja som poriadny detox vyskúšala iba raz. Ak to teda môžem nazvať detox. Trval dva mesiace a môžem povedať, že som sa cítila úplne perfektne. Bolo to minulý rok ešte v zime. Nebola som unavená, mala som veľa energie, zlepšila sa mi pamäť, vôbec nič som si nemusela zapisovať, na regeneráciu mi stačilo menej hodín spánku a stále som mala dobrú náladu, nič ma nedokázalo vytočiť. Bol to troška krutý detox a ani nemám odvahu to napísať, čo som jedla. Pretože som nejedla takmer nič, iba suché pečivo – dva kusy za deň, pila som veľa vody, dokonca som nepila ani čaj, iba ráno nesladenú kávu. A po čase som vôbec nebola hladná… Potom som pridala varené zemiaky či ryžu. Keby som to nevyskúšala na vlastnej koži, nikdy by som neverila, že sa dá takto existovať. V žiadnom prípade nechcem radiť, že to tak treba robiť, pretože si nemyslím, že je to správne. Každý organizmus je individuálny a veľmi to súvisí aj s psychikou. Takýto detox by som už asi nedokázala vydržať. Veľmi sa mi však osvedčilo znížiť porcie a upraviť jedálny lístok. A to odporúčam. Medzi moje obľúbené jedlá patrí varená ryža s kukuricou, varené zemiaky posypané kôprom, prípadne cestoviny s bylinkami. Plus k tomu zeleninový šalát, napríklad ľadový alebo paradajkový. Nie je to veľmi pestrá strava, ale mne chutí. Prípadne raz za čas si urobím ovocný deň, keď jem len ovocie. Od sladkých keksíkov a čokolád som sa odučila. Nemôžem povedať, že by som ich nejedla, ale nemusím ich mať. Sladké si nahrádzam jogurtom s ovocím alebo ovsenými vločkami. A keď k tomu pridám ráno desať či pätnásť minút jogy, neviem, čo je jarná únava či zmena času.

Dorota Hudecová, vedúca prílohy Užitočná Pravda denníka Pravda
Keďže sa celý rok snažím stravovať racionálne, tak špeciálnu jarnú očistu nedržím. Ale doprajem si takzvaný citrónovo-cesnakový zázrak, ktorý odstraňuje vápnik a tuk usadený v cievach. Pravidelne cvičím, ale aj napriek tomu si na jar do zostavy pridávam 20 minút navyše na orbitreku, aby sa mi vrátila kondícia, ktorú potrebujem na bicykel, keďže som vášnivý horský cyklista. A pokiaľ ide o regeneráciu pleti po zime, doprajem si balíček ošetrení tváre a tela, ktorý moju pleť a pokožku tela po zime rozjasní a vyhladí. Prvý raz som sa objednala na prístrojové vyhladenie tváre a krku. Svojej pleti aj telu sa snažím dopriať kvalitné pleťové a telové krémy. Mojou obľúbenou pleťovou kozmetikou je francúzska značka Payot a telu doprajem akékoľvek telové mlieko alebo krém značky L'Occitane, ktoré z času na čas prestriedam Juvenou. Výborne hydratujú a navyše nemajú výraznú vôňu, čo mne osobne veľmi vyhovuje, keďže nemám rada výrazné vône, ktoré prekrývajú vôňu parfému.

Monika Kabele, manažérka inzercie webu Pravda.sk
Prvé jarné lúče, ktorých sa po zime neviem dočkať, mi často spôsobujú pigmentové škvrny. Preto vždy na jar siaham po výrobkoch produktovej rady Bioderma White Objective s bieliacim účinkom, ktoré mi pomáhajú eliminovať slnkom spôsobované škvrny. Navyše denný krém obsahuje aj UVA a UVB ochranný filter proti slnečnému žiareniu, ktoré je na jar veľmi intenzívne. S príchodom jari však venujem oveľa väčšiu pozornosť športovým aktivitám. Behám síce počas celého roka, avšak keď je cítiť vo vzduchu jar, podmienky sú ideálne a pocit z behu ešte príjemnejší. Bohatšou ponukou zeleniny a ovocia na trhu celkom prirodzene prechádzam aj na ľahšiu stravu. V kombinácii s pol hodinou behu niekoľkokrát do týždňa som nabitá energiou a jarná únava nemá šancu.

Zuzana Hlavačková, redaktorka prílohy Užitočná Pravda
Špeciálnú jarnú detoxikáciu organizmu nerobievam, kedže sa snažím stravovať zdravo počas celého roka. Akurát sa koncom zimy, začiatkom jari vzdávam tradičných raňajok v podobe pečiva, šunky, syra a mením ich za postrúhanú mrkvu s jablkom pokvapkané medom, prípadne kivi a banán s medom. Postupne vsádzam na sezónne ovocie, či už nakrájané alebo odšťavené. Ovocie dodá vitamíny, prospeje hmotnosti a lyžička medu dodá energiu. Po zime vysušenej pokožke doprajem prírodné telové mlieka, najnovšie som objavila kozmetiku Alverde z čisto prírodných zložiek a ich telové mlieka fantasticky voňajú a navyše fantasticky hydratujú – momentálne používam edíciu s vôňou levandule a cheese-cakeu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #cvičenie #jóga #jedálniček #zdravé jedlo #redakcia Pravdy #jarná detoxikácia organizmu #ako sa očistiť

+ Nepodliehajte panike, všetko sa čoskoro vráti do normálnych koľají.
Prehodnoťte svoj postoj a začnite na sebe...

+ Vysušené a popraskané ruky riešte s dermatológom, pomôže vám.
V tíme dokážete viac ako sami, porozmýšľajte nad...