Spať nahý prospieva zdraviu - zničíte baktérie, predĺžite si mladosť

Naše oblečenie nás dennodenne stresuje, pretože ho musíme stále obnovovať. Ale keď sme pod perinou? Máme spať oblečení, alebo celkom nahí? O tom, ako je prospešné spať bez odevu, píše francúzsky server Gentside.

24.02.2014 17:00
spánok - nahota - nahá žena v posteli Foto:
Spať nahý tiež prispieva k tomu, aby sme si zachovali mladosť.
debata (1)

Nech žije nočné nahota! Má oveľa viac kladných stránok, než sa zvyčajne predpokladá. Síce je nepríjemné liezť nahý pod studenú prikrývku, ale spánok v Evinom rúchu má mnohé výhody. Že sa musíte dobre prikryť, aby ste mohli dobre spať? Naopak, ak budete nahí, vaše telo bude bojovať proti chladu. Zabudnite na pyžamo, nočnú košeľu či boxerky, lebo len bránia správnemu krvnému obehu. Navyše oblečenie bráni tomu, aby sa telesné teplo pod prikrývkou šírilo. Nezabúdajte, že ste taký malý radiátor.

Ak spíte nahí, prospieva to správnemu krvnému obehu. A to nie je všetko: nahota vám dá pocit pohodlia a uvoľní takmer všetko svalové napätie. Zabudnite na zaužívaný názor, že nahota bráni dobrému spánku.

Nielen, že si oddýchnete, ale zároveň spaľujete kalórie. Ako sa to deje? Ak je vám zima, spaľujete viac kalórií, pretože telo vydáva energiu na to, aby sa zahrialo. V tej chvíli sa uvoľňujú hormóny prispievajúce ku zhadzovaniu kilogramov, regeneruje sa pokožka a kostné bunky.

Jedna nedávna štúdia dokazuje, že nedostatok spánku má na náš organizmus a na naše zdravie početné negatívne dopady. Máte potom sklon k väčšiemu hladu a chuť na tučné a sladké jedlá. Preto je dôležité dlho spať, lebo to umožňuje znižovať úroveň stresu, a tým sa zároveň cez deň znižuje pocit hladu.

Spať nahý tiež prispieva k tomu, aby sme si zachovali mladosť. Chceme všetci vyzerať dobre, však? Riešenie nám leží pod nosom, či skôr pod perinou. Keď idete spať oblečený a je vám teplo, narušuje to uvoľňovanie melanínu a rastového hormónu. To sú dva hlavné hormóny brániace starnutiu tela. Ak znížite teplotu tela – napríklad tým, že spíte bez oblečenia – tieto hormóny sa uvoľňujú a regenerujú organizmus. A to nie je všetko.

Naše telo vyrába endorfín, nazývaný hormón šťastia, a to nám pomáha ľahšie a rýchlejšie sa uzdraviť, ak sme chorí. Navyše sa regenerujú ženské hormóny a pri nižších teplotách lepšie fungujú.

Kto by veril, že spánok bez odevu so sebou prináša toľko výhod? A je tu aj ďalší prínos: prevencia infekcií. Vlhké miesta tela, najmä intímne partie, potrebujú voľne dýchať, ale tomu bráni oblečenie a teplo podporuje množenie baktérií.

Ďalším prínosom je dotyk s partnerom. Kontakt s jeho telom zvyšuje sexuálne vzrušenie. Znovu sa uvoľňujú hormóny, ktoré prospievajú intímnemu vzťahu, ale zároveň obmedzujú výkyvy v nálade.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #spánok #spať nahý #výhody nahoty v spánku

+ Začnite jesť pravidelne v menších dávkach, budete sa cítiť lepšie.
Na darčeky nemusíte míňať peniaze, pokúste sa...

+ Pokúste sa začať jesť domáce jedlá, budete cítiť, že vám to prospieva.
Odvaha prijať riziko sa vyplatí, budete...