Chren bystrí rozum, lieči reumu aj opuchy

Chrenu sa pripisujú liečivé vlastnosti, okrem iného podporuje činnosť mozgu – vraj bystrí rozum.

14.02.2014 07:00
chren - strúhaný chren Foto:
Vynikajúca je zmes strúhaného chrenu s jablkami.
debata

V 100 gramoch chrenu je až 100 mg vitamínu C, ďalej obsahuje provitamín A, vitamíny skupiny B, fytoncidy s antibakteriálnymi účinkami, veľa draslíka, vápnika, horčíka, štipľavej silice, cukrov, železa a síry.

Lieči i dráždi

Chren sa využíva pri reume, rôznych zápaloch, nervových bolestiach, opuchoch a omrzlinách. Pri bolestiach hlavy sa odporúča potierať spánky chrenovým liehom alebo olejom. Aj keď sa chren konzumuje v malých množstvách, je dobré vedieť, že môže dráždiť sliznicu a obličky.

Pochúťka k mäsu

V kuchyni sa chren výborne hodí na konzervovanie zeleniny. Čerstvo nastrúhaný chren pridávame k vareným mäsám – najmä k obaru, údeninám i rybám, do majonéz, omáčok a polievok, do nátierok, kyslej kapusty alebo k vajciam natvrdo. Vynikajúca je zmes strúhaného chrenu s jablkami.

Rýchly recept: Chrenová nátierka z tvarohu s cibuľkou a pažítkou

Potrebujete:

  • 250 g mäkkého tučného tvarohu
  • PL strúhaného chrenu
  • biela cibuľa
  • vetvička pažítky
  • maslo
  • soľ
  • štipka cukru
  • olivový olej

Postup:

  1. Chren očistíme a nastrúhame najemno. Cibuľku pokrájame nadrobno a pažítku nasekáme. V panvici rozpustíme maslo a osmažíme na ňom cibuľu.
  2. K cibuli pridáme chren a niekoľkokrát všetko premiešame. Osmažením stratí chren dráždivosť, ale vynikne jeho vôňa a chuť.
  3. Tvaroh rozmiešame s pažítkou, pridáme vychladnutú zmes chrenu a cibuľky, premiešame a osolíme. Nakoniec pridáme štipku práškového cukru a môžeme pridať aj trochu olivového oleja na zjemnenie.

Ďalšie recepty s chrenom nájdete na Varecha.pravda.sk.

Tip lenivého labužníka

Polovicu hlávky kapusty pokrájame najemno alebo postrúhame, štyri jablká nastrúhame nahrubo, pol väčšieho chrenu takisto nastrúhame najemno, štyri mrkvy zasa nahrubo, všetko premiešame, mierne osolíme, zľahka prisladíme a nakoniec pridáme trochu octu a oleja.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vitamín C #liečivé účinky #chren #provitamín

+ Dávajte si pozor na svoje zdravie, nepodceňujte to.
Vaše úsilie bude čoskoro ocenené, vytrvajte....

+ Nezabúdajte na vitamíny a tekutiny, vaše telo ich práve teraz potrebuje.
Tvrdo pracujte, ale nezabúdajte na...