Brokolica - zelenina plná vitamínu C

Aj brokolica môže byť jedna z najchutnejších zelenín sveta, ak vieme, ako ju pripraviť.

06.02.2014 07:00
brokolica Foto:
Brokolica.
debata

Surovú sa ju radšej nepokúšajte jesť, hrozilo by vám, že na ňu nadobro zanevriete. Radšej si ju pripravte na pare, uvarte ju alebo ju dajte zapiecť so syrom. Hotová mňamňamka! Hoci sme mentálne nastavení tak, že najviac vitamínu C má ovocie, oveľa viac jej má zelená brokolica.

Kto nechce rakovinu, ten nech vo veľkom konzumuje brokolicu. Dalo by sa to tvrdiť, pretože brokolica fakt dostala túto mimoriadnu nálepku. Znižuje aj krvný tlak, a kvôli vláknine, ktorú obsahuje, odstraňuje tiež zápchu a podporuje imunitný systém. Avšak podobne ako mrkva, aj brokolica by sa mala konzumovať s kvalitným olejom.

Za zmienku stoja vitamíny, ktorých obsahuje požehnane. V prvom rade sú to bielkoviny, spomínaná vláknina, draslík, vápnik, vitamín C, E, ale aj horčík, fosfor, betakarotén, kyselinu listovú či vitamín A. Aby sa zachránili vitamíny, ktorými disponuje, najvhodnejšie je pripravovať ju predsa len na pare.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #rakovina #vitamín C #brokolica #vláknina

+ Zdravé stravovanie je tak dôležité ako pravidelný tréning.
Spríjemniť deň si môžete aj bez veľkého míňania...

+ Stanovte si reálne ciele pre zdravie a športové úspechy.
Otvorenosť k novým nápadom posilní vašu pozíciu v...