Fenikel - chutí ako kôpor, vonia ako sladké drievko

Fenikel je krásna zelenina, ktorú jej špecifickou chuťou nemožno prirovnať k žiadnej inej zelenine.

07.02.2014 14:00
debata
Fenikel. Foto: SHUTTERSTOCK
fenikel Fenikel.

Vôňou pripomína sladké drievko, chuťou kôpor či aníz. Keď ho budete piecť alebo variť, rozvonia vám celú kuchyňu. Rozhodne však strach z neznámeho prekročte, neoľutujete. Podobne ako kaleráb, aj fenikel možno využiť celý – od hlavy až po päty. Z lístkov si možno uvariť čaj a podať ho bábätku, keď ho budú trápiť koliky, stonky nakrájať do polievky a buľvu napríklad zapiecť so syrom alebo nastrúhať do šalátu.

Hodí sa skutočne k čomukoľvek. Najviac však predsa len k rybe alebo do šalátov. Výborné jedlo, po ktorom si oblížete všetkých desať prstov, je aj zapekaný fenikel so smotanou. Za jeho domov sa síce nepovažuje priamo Taliansko, no zdá sa, že Taliani si túto zeleninu mimoriadne obľúbili. Feniklových receptov majú asi najviac v Európe.

Aká by to už bola zelenina, ktorá by len voňala, chutila a neobsahovala by žiadne vitamíny? Naši predkovia fenikel používali pre dievčatá, ktorým meškala menštruácia, alebo v prípade, že mala dojčiaca žena málo mlieka. Avšak aj baktérie či kvasinkové infekcie sú pri konzumácii feniklu prikrátke. Aby bol výpočet úplný, doplňme, že fenikel obsahuje nezanedbateľné množstvo draslíka, horčíka, betakaroténu a vitamínu C. Preto s ním možno zabojovať aj proti naštrbenej imunite. Zabudnúť nemožno ani na vitamín B a vlákninu, ktoré dôkladne prečistia črevá.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vitamín C #fenikel

+ Jedzte to po čom sa cítite vo vlastnom tele dobre.
Nebojte sa toho, že by ste niečo pokazili, ak tak urobíte aj...

+ Problémy s popraskanými rukami vyriešite tuhým krémom.
O zamestnanie neprídete, tak prestaňte strašiť svoje...