Fenikel - chutí ako kôpor, vonia ako sladké drievko

, 07.02.2014 14:00

Fenikel je krásna zelenina, ktorú jej špecifickou chuťou nemožno prirovnať k žiadnej inej zelenine.

Fenikel.
Fenikel. Autor: SHUTTERSTOCK

Vôňou pripomína sladké drievko, chuťou kôpor či aníz. Keď ho budete piecť alebo variť, rozvonia vám celú kuchyňu. Rozhodne však strach z neznámeho prekročte, neoľutujete. Podobne ako kaleráb, aj fenikel možno využiť celý – od hlavy až po päty. Z lístkov si možno uvariť čaj a podať ho bábätku, keď ho budú trápiť koliky, stonky nakrájať do polievky a buľvu napríklad zapiecť so syrom alebo nastrúhať do šalátu.

Hodí sa skutočne k čomukoľvek. Najviac však predsa len k rybe alebo do šalátov. Výborné jedlo, po ktorom si oblížete všetkých desať prstov, je aj zapekaný fenikel so smotanou. Za jeho domov sa síce nepovažuje priamo Taliansko, no zdá sa, že Taliani si túto zeleninu mimoriadne obľúbili. Feniklových receptov majú asi najviac v Európe.

Aká by to už bola zelenina, ktorá by len voňala, chutila a neobsahovala by žiadne vitamíny? Naši predkovia fenikel používali pre dievčatá, ktorým meškala menštruácia, alebo v prípade, že mala dojčiaca žena málo mlieka. Avšak aj baktérie či kvasinkové infekcie sú pri konzumácii feniklu prikrátke. Aby bol výpočet úplný, doplňme, že fenikel obsahuje nezanedbateľné množstvo draslíka, horčíka, betakaroténu a vitamínu C. Preto s ním možno zabojovať aj proti naštrbenej imunite. Zabudnúť nemožno ani na vitamín B a vlákninu, ktoré dôkladne prečistia črevá.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ

#vitamín C #fenikel
Sleduj najnovšie články na našom Facebooku

+ Naplánujte si masáže, na bolesť chrbta vám to pomôže.
Nevyzvedajte v práci, viete len toľko koľko je nutné...

+ Nezabúdajte na svoje zuby, starostlivosť o ne je veľmi dôležitá.
Naučte sa deliť o svoje skúsenosti a...

Ponuky zo Zľavy.Pravda.sk