Zopár rád, ako sa naučiť žiť s celiakiou

Už nie je takým strašiakom, ako v minulosti, kedy výrobky pre celiatikov boli prehnane drahé.

31.01.2014 07:00
ovsené vločky, surové ovsené vločky Foto:
Aj ovsené vločky si budete môcť dopriať.
debata

Dnes už je aj mnoho diét, ktoré pripomínajú celiatickú stravu, dokonca sa preferuje názor, že aj zdravý človek by sa mohol vyhýbať pšenici. Aké sú príznaky tohto ochorenia? Možno si všimnete, že bývate viac unavená, môže vás bolieť hlava, snažíte sa otehotnieť, no nejde to… Po následnom prijatí potravy, ktorú celiatik nesmie (biela múka), budete mať kŕče v bruchu či pocit nafúknutia brucha, častá je aj plynatosť. Pacienti s celiakiou sa sťažovali aj na depresívne stavy či zmeny nálad.

Rozlúčiť sa s pizzou, bielou múkou, chlebom. Je to pre vás šok? Onedlho si zvyknete. Najmä, keď zistíte, koľko celiatikov máte vo svojom okolí. Z potravín, ktoré sú pre vás povolené, si nájdete novú paletu jedál, ktoré si hneď aj obľúbite a vďaka ktorým sa budete cítiť fajn. Navyše, tešte sa, že už viete, prečo ste sa cítila taká nevýkonná a večne unavená. Tomu je koniec.

Určite máte aj vy potravinu, s ktorou sa vám bude lúčiť ťažko. Napríklad ovsené vločky. Možno sa potešíte, že 50 g denne sa považuje za bezpečnú dávku. Nemusíte ich jesť každý deň (čo asi ani robiť nebudete), no keď si ich občas dáte, nič sa vám nestane. Možno, že váš život dostane iný, zdravší rozmer. Veľa celiatikov si pochvaľuje, že je zdravé potraviny, len sú trochu drahšie…

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #celiakia

+ Spánok je dôležitý a vy ho máte príliš málo, tak zostaňte v posteli.
Nenechávajte rozhodnutie len na svojich...

+ Zbytočný stres a napätie môže spôsobovať trvalú nervozitu a strach.
Vhodný čas na prehodnotenie dlhodobých...