Kalerábové listy nevyhadzujte. Obsahujú vitamín C aj vápnik

, 29.01.2014 17:30
kaleráb
Kaleráb. Autor:

Kaleráb dôverne poznáme viacerí z detstva. Nepatrí teda do kategórie zelenina, ktorú objavujeme v dospelosti.

Zdá sa vám táto „vždyzelená“ zelenina príliš fádna na chuť? Alebo dokonca bez chuti? A plná vody? Rada pre vás: Nejedzte ju samotnú ani s maslovým chlebom. Nakrájajte si ju na tyčinky a tie si máčajte v nejakom chutnom dipe. Alebo ho konzumujte spolu s mrkvovými tyčinkami namiesto pečiva k dobrej nátierke. Chuť kalerábu sa stratí a vo vás bude kopa cenných vitamínov, ktorými táto zelenina disponuje.

V malom zelenom klbku sa skrýva veľa vitamínu B, C, železa, horčíka a mangánu. Nezanedbateľný je aj draslík. Siahnite po ňom, keď vás trápia lámavé nechty či rozdvojené končeky vlasov, cítite únavu alebo potrebujete posilniť imunitný systém. Dobrý je aj na koncentráciu, posilnenie srdca či perfektnú náladu. S kalerábom ľahko prekonáte stres a aj chudnúť sa vám bude oveľa rýchlejšie.

Zaujímavosťou je, že v prípade kalerábu sú zdravé aj jeho listy. Preto ich v obchode neošklbávajte, ani ich nehádžte pred uložením do chladničky do koša. Nie. Možno vás od toho odradí informácia, že obsahujú ešte viac vitamínov ako buľva – oveľa viac vitamínu C a tiež vápnika. Náš tip: kým si na chuť kalerábových listov zvyknete, nasekajte ich nadrobno a pridajte do zeleninového šalátu.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ

#kaleráb #vitamín C
Sleduj najnovšie články na našom Facebooku

+ Nezabúdajte na vitamíny, načerpávajte ich z ovocia a zeleniny.
Pripravte sa aj na horšie časy, odkladajte...

+ Buďte pripravený aj na dôchodok, nemusí byť všetko vždy dokonalé.
Neprevážajte tovar na súkromnom aute,...