Túžite po dlhodobej spokojnosti? Mali by ste žiť v okolí zelene

Život v mestách, v ktorých sú veľké zelené plochy, má dlhodobo pozitívny vplyv na duševný stav ich obyvateľov.

13.01.2014 07:00
príroda - rodina - spokojnosť Foto:
Je preukázateľné, že ľudia z miest, kde sú zelené plochy, prežívajú menej stresu.
debata

Preukázala to britská štúdia, ktorej autori svoje poznatky zverejnili v časopise Environmental Science and Technology. Porovnávali vplyv možnosti relaxovať v parku alebo na zelenej ploche s vplyvom iných pozitívnych udalostí. Zistili, že zeleň má oveľa dlhší a stálejší vplyv než napríklad zvýšenie platu alebo kariérny postup.

Jeden z autorov štúdie Mathew White povedal spravodajskej stanici BBC, že v mestách s dostatočným množstvom parkov sa medzi obyvateľmi vyskytuje oveľa menej prípadov depresie a úzkosti. White tiež tvrdí, že aj keď ľudí stretne v živote šťastná udalosť ako povýšenie, zvýšenie platu alebo svadba, do pol roka sa ich pocit šťastia vráti na pôvodnú úroveň. „Takéto veci nás nadlho šťastnými nerobia. Zistili sme, že do roka sa cítili zase ako predtým aj tí, ktorí vyhrali v lotérii pol milióna libier,“ povedal.

Vedeckú skupinu zaujímalo, či mestská zeleň na človeka nemôže mať dlhodobejší priaznivý vplyv. Využila na to údaje o živote britských domácností, ktoré od roku 1991 zhromažďuje Essexská univerzita. "Je to veľká, reprezentatívna vzorka britskej populácie (ročne sa zbierajú údaje o 40 000 domác­nostiach). Zhromažďuje množstvo informácií napríklad o príjmoch, rodine a podobne. Obsahuje tiež dotazník o celkovom zdravotnom stave, ktorý používajú lekári k diagnostike depresií a úzkosti, " povedal White.

Jeho skupina potom vykonala podrobnejšie skúmanie a porovnávala rodinné pomery, počet rozvodov a pocit spokojnosti v rôznych oblastiach. „Je preukázateľné, že ľudia z miest, kde sú zelené plochy, prežívajú menej stresu. Ak máte menej starostí, rozhodujete sa citlivejšie a lepšie komunikujete. Nehovorím, že stromy sú magickým liekom na manželské problémy, ale môžu byť tým základným faktorom rovnováhy, ktoré človeka prinúti ľahšie komunikovať a lepšie sa rozhodovať,“ povedal White.

debata chyba
Viac na túto tému: #príroda #dlhý život #pozitívny vplyv #spokojný život #zelené plochy

+ Odpočinok je tak isto dôležitý ako tréning.
Ak skutočne chcete a ak sa snažíte, všetko stihnete bez problémov....

+ Výzvy vás posunú ďalej, čeľte im s odvahou.
Ak chcete niečo dosiahnuť, stačí len ísť podľa plánu....