Moríte sa s diétou? Raňajky voľte podľa hladu, pridajte proteíny

V novom roku sa mnohí z nás vrhli na diétu. Pravidlá, ako si udržať jedálniček v čo najzdravšom stave a dosiahnuť ubúdanie kíl, nie sú jednoduché.

09.01.2014 07:00
jedlo, chudnutie, diéta, brucho, strava Foto:
Diétovanie v novom roku nie je nič nezvyčajné.
debata

Niektoré z nich sú však podľa odborníkov zároveň veľmi individuálne. Napríklad raňajky sa v prípade diét často označujú za najdôležitejšie. Ale neplatí to pre každého. Pokiaľ nepatríte k ľuďom, ktorí zvyčajne jedávajú raňajky a odrazu vás niekto donúti konzumovať ich, môžete prijať až o 300 kalórií viac než počas vašich bežných dní. Platí tiež, že ak raňajky pravidelne jedávate a potom ich začnete vynechávať, máte tendenciu počas zvyšku dňa sa prejedať.

Tvrdia to aj odborníci – lekárka Michelle Harvie a profesor Tony Howell z Veľkej Británie, ktorí nedávno vydali publikáciu o novoročnej diéte. Oboch cituje britský Daily Mail. Harvie aj Howell v prípade raňajok teda radia, aby sme sa riadili pocitom hladu. A nastavili sa tak, ako si naše telo pýta. Základom však má byť zdravá strava a jedálniček, v ktorom je vyšší obsah proteínov a znížený obsah sacharidov a tukov.

Proteíny v strave pomáhajú tiež zahnať pocit hladu. Napríklad tri kusy šťavnatých kuracích pŕs rozložené do celého dňa dokážu zasýtiť priemernú ženu. Kurča môže nahradiť aj losos či tuniak.

Pokiaľ máte problém s diétovaním, pretože pracujete na smeny a nedokážete sa vyhnúť jedeniu v noci, prípadne máte pre nočné služby rozhádzaný metabolizmus, dvojica lekárov radí konzumovať ľahšie jedlá. Pre energiu by však v nich opäť nemali chýbať proteíny.

Po návrate z nočnej sa tiež najedzte. Mali by ste si však dať len ľahké raňajky – ideálny je jogurt, prípadne cottagge cheese. Bielkoviny telo upokoja a ľahšie sa vám bude zaspávať.

debata chyba
Viac na túto tému: #dieťa #raňajky #bielkoviny #chudnutie v novom roku #nočná smena

+ Motivácia príde, keď stanovíte jasné ciele vo vašom športe.
Zariaďujte si bývanie podľa vašich predstáv,...

+ Vitamíny doplníte liekmi, ktoré vám lekárnik poradí v lekárni.
Peniaze síce budete mať, ale šťastie vám to...