Prevencia rakoviny
Mandle obsahujú množstvo antioxidantov, ktoré naše telo chránia pred voľnými radikálmi a čistia ho. Sú preto prírodnou prevenciou rakovinového bujnenia, účinná je každodenná dávka 3–4 sladkých mandlí. Výskumy preukázali i pozitívne pôsobenie u cukrovkárov a preventívne účinky v prípade Alzheimerovej choroby.
Kozmetický klenot
Mandle pomáhajú aj vonkajšej kráse, napríklad keď nočnou morou tehotných žien bývajú strie, pravidelná konzumácia semienok zväčší elasticitu kože a vďaka tomu sa zníži riziko vzniku týchto nepríjemných jazvičiek. Mandľový olejček je súčasťou rôznych krémov proti vráskam.
Sladučké mandľové silvestrovské chuťovky s kyslou smotanou
- 220 g mandlí
- opražené mandle na ozdobu
- 220 g práškového cukru
- 4 PL kyslej smotany
- PL oleja
Postup:
- Mandle sparíme horúcou vodou, ošúpeme, zomelieme, nasypeme do misy a primiešame k nim cukor.
- Potom pridáme kyslú smotanu, olej a postupne premiešame, až kým nevznikne pasta podobná marcipánu.
- Z hmoty tvarujeme guľôčky, a aby sa hmota nelepila, namáčame si prsty v studenej vode. Každú guľku dlaňou zľahka sploštíme a zapichneme do nej opraženú mandľu.
Ďalšie recepty s mandľami nájdete na Varecha.pravda.sk
Tip lenivého labužníka
Kivi, žltý melón, hrušku, jahody a mango nakrájame na väčšie kúsky, zmiešame ich so štipkou mletej škorice a nahrubo nakrájanou hrsťou sparených a olúpaných mandlí, ovocný šalát necháme vychladiť v chladničke a podávame ho ako desiatu.