Zdravšie do nového roka? Hýbme sa a neprejedajme!

Na jednej strane sú predsavzatia a komplexy, ktoré nás trápia, zdravie, ktoré neposlúcha a na druhej – či sme schopní niečo pre seba urobiť, okrem jojkania a výhovoriek.

01.01.2014 10:30
zdravý životný štýl Foto:
Nič by sme nemali preháňať, ani skúšať terapiu šokom.
debata

Zimné sviatky, hodovanie i pompézny záver roka sú skúškou odolnosti a málokto ju zvládne na výbornú.

Skúsme nové návyky

Keď radi papkáme a neradi týrame telo v posilňovni, musíme rátať s kilami navyše a ohrozením zdravia. Neraz si vstúpime do svedomia až príliš neskoro, keď už niektoré veci ťažko dostať do normálu. Koncoročné sviatky tomu nepridávajú, všade je hojnosť, gazdinky sa predháňajú v úžasných receptoch, máme málo pohybu. Mohli by sme však skúsiť zmeniť niektoré zlozvyky a pomaly sa nastaviť na zdravší životný štýl.

Korčule a ide sa!

Jedzme dosýta, ale neprejedajme sa a neleňme ponamáhať kosti, v zime je veľa zaujímavých možností, ako sa hýbať a mať z toho radosť. Lyže, bežky, sánky, korčule – neváhajme a poďme do toho! Rodinná či kamarátska akcia na vzduchu – to je skvelá voľba ako tráviť v zime voľný čas. Nezaškodí aj trošku vyhladovať, organizmus sa prirodzene prečistí.

Očistné kúry aj medzi sviatkami

Keď telo rozmaznávame všakovakými dobrotami, drinkami nevynímajúc, mali by sme do jedálnička aj počas sviatkov zaradiť aspoň jeden očistný deň. Vtedy sa snažme vydržať len na bylinkových čajoch a ovocných šťavách, prípadne zelenine. Odľahčime trochu „tučný jedálny lístok“, nech si naše orgány oddýchnu a aby sme nezačali nový rok pobytom v nemocnici.

Hlavne s rozumom!

Nič by sme nemali preháňať, ani skúšať terapiu šokom a na nepripravený organizmus uvaliť odrazu niekoľkodňovú hladovku, drsnú diétu, či prechod len na bio stravu. Všetko so zdravým sedliackym rozumom – jesť pestro, ale v malých dávkach, mať pohyb a čerstvý vzduch. Chodiť na preventívne lekárske prehliadky a na základe výsledkov a lekárskych odporúčaní upraviť životosprávu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zdravie #životný štýl #zdravá výživa #fitnes

+ Choďte sa prejsť do prírody, vyčistíte myseľ a budete sa cítiť lepšie.
Peniaze nie sú všetko, uvedomte si, že...

+ Vitamíny doplníte liekmi, ktoré vám lekárnik poradí v lekárni.
Peniaze síce budete mať, ale šťastie vám to...