Všade čítate, aký je vápnik v tele dôležitý, pre zdravé zuby a kosti. No mlieku ste dali stopku. V takom prípade vedzte, že ho obsahujú aj iné potraviny a dokonca v niektorých sa nachádza vápnika aj neporovnateľne viac.
Aby ste vápnik v tele udržali, v prvom rade by ste mali uprednostniť rastlinné bielkoviny pred živočíšnymi. Tie totiž spôsobujú zvýšené straty vápnika močom a odvápňujú kosti. Čo ešte z podobných dôvodov zo svojho jedálnička vyraďte, sú určite chipsy, arašidy a iné slané „maškrty“ typu arašidy – aj vďaka nim stratíte veľa vápnika. Ak môžete, vyhnite sa tiež kofeínovým nápojom.
Čo sa týka surovín, vápnik nájdete hocikde. Napríklad v zelenej listovej zelenine, zelených vňatiach ako je kôpor či petržlen, v bielej fazuli, v tofu, sušených slivkách, tvrdých syroch, z rýb je to tuniak či losos. Aj cereálie obsahujú vápnik a tiež pomarančový džús.