Neustále na mobile? Šťastnejší sú tí, ktorí (ho) dokážu vypnúť

Ľudia, ktorí netrávia veľkú časť svojho voľného času s mobilom, sú v živote šťastnejší. Vyplýva to z prieskumu, z ktorého cituje britský Daily Mail.

11.12.2013 07:00
telefonovanie, mobil Foto:
Byť neustále na mobile neprospieva nášmu psychickému zdraviu.
debata

Hoci mnoho z nás si myslí o ľuďoch, ktorí permanentne zvierajú v rukách svoje telefóny a vyťukávajú esemesky alebo emaily, že majú množstvo kontaktov a kamarátov, nie je to celkom pravda.

Trojica vedcov v zložení Jacob Barkley, Aryn Karpinski a Andrew Lepp robila prieskum na vzorke 500 študentov, pričom sa zamerala na to, ako často počas dňa využívajú mobilný telefón a ako vyhodnocujú svoj osobný život. Zistili, že ľudia, ktorí sa nedokážu odtrhnúť od svojich telefónov, sú vystresovanejší viac než tí, ktorí narábajú s mobilom primeraným spôsobom. Mnohí z nich vykazovali pocity nervozity a úzkosti, ak nemohli byť pripojení na sociálne siete alebo odpovedať na emaily cez svoj aparát.

Výsledky z tejto štúdie popierajú predchádzajúce tvrdenia, podľa ktorých mobilné telefóny zvyšujú spoločenskú interakciu a zabraňujú ľuďom, aby sa cítili v izolácii.

Niektorí užívatelia priznali, že mobil a pripojenie na internet či sociálne siete v nich vyvoláva pocity ďalšej zodpovednosti a povinnosti. Mnohí priznali, že sa cítia previnilo, ak nie sú prihlásení na Facebooku či Twitteri, ďalší mali nutkanie neustále kontrolovať svoju schránku správ. Stresoval ich pocit, že sú stále zastihnuteľní a tým pádom kontrolovaní – zároveň však mnohí nedokázali povedať, prečo si mobil nevypnú, prípadne, prečo ho v istých chvíľach neodkladajú.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #stres #izolácia #telefonanie #esemeskovanie

+ Dôležitý je aj spánok, nezabúdajte na kvalitu a dĺžku.
Nesnažte sa o všetkom rozhodovať sami, poraďte sa s...

+ Problémy s popraskanými rukami vyriešite tuhým krémom.
O zamestnanie neprídete, tak prestaňte strašiť svoje...