Harvardskí výskumníci tri desaťročia sledovali 119 000 mužov a žien, aby zistili, že u každodenného konzumenta orechov je pravdepodobnosť úmrtia počas skúmaného obdobia o 20 percent nižšia, než u tvrdohlavého odporcu jedenia orieškov. Riziko úmrtia znižuje aj menej častá konzumácia orechov, v priamej proporcii k spotrebe, podotkla AP.
U ľudí, ktorí si orechy dopriali sedemkrát aj viac do týždňa, klesalo riziko úmrtia na ochorenia srdca o 29 percent a riziko úmrtia na rakovinu o 11 percent v porovnaní s ľuďmi, ktorí orechy vôbec nejedli.
Zdraviu prospešnými sa ukázali orechy vlašské i oriešky arašidové a pistáciové, ako aj mandle a ďalšie tri druhy orechov. Výskumníci neprihliadali na to, či orechy boli upražené, solené či inak upravené, alebo ich dotazovaní jedli v surovom stave.
Ako bonus k jedeniu orechov možno vnímať ďalší poznatok. „Všeobecné povedomie hovorí, že zvýšená konzumácia orechov vedie k priberaniu. Naše výsledky však ukazujú pravý opak,“ uistila doktorka Ying Baová, ktorá výskum viedla.