Chcete dlho žiť? Recept na dlhovekosť skrývajú orechy

Pravidelné pojedanie orechov znižuje pravdepodobnosť úmrtia nielen na rakovinu či ochorenie srdca, ale aj z iných prirodzených príčin. Vyplýva to podľa agentúry AP zo zrejme doteraz najrozsiahlejšej vedeckej štúdie na danú tému.

22.11.2013 07:00
orech, vlašský orech Foto:
Konzumácia orechov pomáha nášmu zdraviu - klasika v podobe vlašských orechov patrí k najúčinnejším.
debata

Harvardskí výskumníci tri desaťročia sledovali 119 000 mužov a žien, aby zistili, že u každodenného konzumenta orechov je pravdepodobnosť úmrtia počas skúmaného obdobia o 20 percent nižšia, než u tvrdohlavého odporcu jedenia orieškov. Riziko úmrtia znižuje aj menej častá konzumácia orechov, v priamej proporcii k spotrebe, podotkla AP.

U ľudí, ktorí si orechy dopriali sedemkrát aj viac do týždňa, klesalo riziko úmrtia na ochorenia srdca o 29 percent a riziko úmrtia na rakovinu o 11 percent v porovnaní s ľuďmi, ktorí orechy vôbec nejedli.

Zdraviu prospešnými sa ukázali orechy vlašské i oriešky arašidové a pistáciové, ako aj mandle a ďalšie tri druhy orechov. Výskumníci neprihliadali na to, či orechy boli upražené, solené či inak upravené, alebo ich dotazovaní jedli v surovom stave.

Ako bonus k jedeniu orechov možno vnímať ďalší poznatok. „Všeobecné povedomie hovorí, že zvýšená konzumácia orechov vedie k priberaniu. Naše výsledky však ukazujú pravý opak,“ uistila doktorka Ying Baová, ktorá výskum viedla.

debata chyba
Viac na túto tému: #orechy #konzumácia #dlhovekosť #jedenie orechov #rakovine #ochorenia srdca

+ Nie je hanba povedať, že vás niečo bolí, horšie je, že to neriešite.
Nie vždy vám všetko musí vyjsť na prvý raz,...

+ Nezabúdajte na hydratáciu, pre vaše telo je veľmi dôležitá.
Čím neskôr začnete, tým neskôr skončíte, pamätajte....