Raňajky na stôl! Keď ich vynecháte, riskujete obezitu

Niektorí odborníci spochybňujú dôležitosť pripisovanú konzumácii raňajok v porovnaní s inými jedlami počas dňa, ale vedecké výsledky hovoria jasne.

07.11.2013 07:00
müsli, raňajky, jedlo, strava, výživa, diéta Foto:
Raňajky by ste podceňovať nemali.
debata

Ako informuje Daily Mail, rad štúdií poukazuje na to, že konzumácia raňajok je jedným z dôležitých prvkov prevencie proti obezite. Dôvodom určite je, že raňajky sú jedno z troch najdôležitejších jedál dňa.

„Ak neraňajkujete, do pár hodín budete hladní. Predpoludním potom veľmi často ľudia siahajú po nejakých pochúťkach na zahnanie hladu. Lenže po ich konzumácii sa mnoho ľudí odvracia od konzumácie tradičného obeda a znovu sa najedia niekedy okolo tretej popoludní a hlad opäť zaháňajú rýchlym občerstvením, prípadne rozličnými snackmi,“ cituje britský denník profesorku Jane Ogdenovú z univerzity v Surrey.

Podľa lekárov môže vynechávanie raňajok ovplyvňovať aj voľbu jedál počas dňa. S tendenciou vyberať si nezdravšie alternatívy. To potvrdila aj štúdia na vzorke 21 mužov a žien, ktorá sa konala pod vedením tímu z londýnskeho Imperial College. Preukázala, že v deň, keď boli účastníci experimentu nútení vynechať raňajky, zjedli na obed o dvadsať percent jedla viac než zvyčajne. Hlavný problém ale bol, že siahali po nezdravších veciach – s vyšším obsahom tuku, kalórií či sacharidov. Podľa lekárov je dôvodom, že pri akútnom pocite hladu ľudia vyhľadávajú príjem cukrov a tukov.

Lekári však upozorňujú, že ak má už niekto problém s obezitou, pričom doposiaľ vynechával rannú stravu, začať pravidelne raňajkovať problém nemusí vyriešiť. S obezitou sa totiž bojuje zmenou jedálnička, jeho vyvážením, prípadne diétou pod dohľadom odborníka a, samozrejme, pohybom.

debata chyba
Viac na túto tému: #raňajky #chudnutie #obezita #konzumácia

+ Zvoľte pohodlnú obuv a oblečenie, čaká vás náročný športový deň.
Užite si naplno príjemné počasie a využite...

+ Prechladli ste, nerobte paniku, nepotrvá to dlhšie ako dva dni a budete fit.
Nakúpte veľa zeleniny a...