Odhalia ženy nebezpečenstvo lepšie počas plodných dní?

To, že ženy ovplyvňuje menštruačný cyklus, je všeobecne známe.

05.11.2013 15:30
had, nebezpečenstvo, pozornosť Foto:
Ženy počas ovulácie dokážu odhaliť plaza v prostredí najrýchlejšie.
debata

Vedci z Kjotskej univerzity však zistili, že meniace sa hladiny hormónov ovplyvňujú aj ženskú pozornosť. Konkrétne, tie ženy, ktorým sa práve skončila ovulácia, dokážu rýchlejšie odhaliť nebezpečenstvo, ako v inej časti menštruačného cyklu. Podľa Nobuo Masatakiho, ktorý viedol výskum, majú hormóny vplyv na amygdalu, malú oblasť v mozgu, ktorá ovplyvňuje správanie pri strachu a úzkosti.

Masataka skúmal 60 plodných žien vo veku 29 až 30 rokov počas rôznych častí ich menštruačného cyklu. Všetkým ukazoval na dotykovej obrazovke deväť obrázkov s kvetmi, pričom len na jednom z nich bol medzi rastlinami aj had. Ženy mali za úlohu dotknúť sa obrazovky, len čo uvidia na obrázku hada. Ukázalo sa, že tie, ktoré plaza dokázali objaviť najrýchlejšie, sa nachádzali v takzvanej luteálnej fáze, ktorá začína ovuláciou.

Podľa Masatakiho to naznačuje, že ľudia majú vrodenú schopnosť reagovať na hroziace nebezpečenstvo, aké predstavujú napríklad jedovaté hady. V prípade žien zrejme reflex ovplyvňujú hormóny. Ženy totiž môžu byť vo fáze tesne po ovulácii tehotné a podvedome tak chrániť plod. Každá žena experiment dokončila dvakrát v priebehu 2 až 3 mesiacov. V priemere trvalo určenie hada počas luteálnej fázy 1 128 – 1 149 milisekúnd, čo bolo o 200 milisekúnd rýchlejšie, ako priemerný čas na objavenie hada počas folikulárnej fázy, teda v období, keď vajíčka žien len dozrievajú. Závery štúdie sú však zatiaľ predbežné, pretože cykly žien boli vypočítané na základe údajov, ktoré účastníčky uviedli do dotazníkov, a nie na základe priameho merania hormónov. Ďalší výskum bude musieť výsledky potvrdiť.

debata chyba
Viac na túto tému: #had #nebezpečenstvo #pozornosť #hormóny #ovulácia

+ Dovolenku si zaslúžite nielen pre radosť ale aj pre nevyhnutné zdravie.
Tímová spolupráca...

+ Prepracovanie a únavu nepodceňujte, radšej si do sýta oddýchnite.
Peniaze, ktoré vám ponúkajú si zaslúžite, načo...