Každá z uvedených štiav posilňuje imunitný systém a dodáva telu vitamíny a minerály. Ideálne je, ak dokopy spojíte ovocie aj zeleninu. Šťava tak nebude obsahovať vysoké množstvo cukru, no zároveň sladšia časť ulahodí tým jazýčkom, ktoré sa necítia na čisto zeleninové chute. Skúste to teda napríklad takto:
1. Karotkovo-zelerová šťava
Do odšťavovača vložte osem karotiek, pridajte zhruba polkilový hľuzový zeler a štyri malé jabĺčka. Odšťavenú zmes prelejte do mixéra a pridajte ešte štyri čajové lyžičky kyslej smotany, premixujte a podávajte.
Prečo ju piť?
Zeler pôsobí antibakteriálny a antimykoticky. Chráni a čistí tráviaci trakt, pomáha obličkám. Pomáha aj pri liečbe chorôb kĺbového aparátu, blahodarne pôsobí na pleť, upokojuje.
2. Jablkovo-uhorková šťava
Štyri kyslejšie zelené jablká (napr. Granny Smith) a jednu ošúpanú uhorku odšťavte. Do hotovej zmesi pridajte šťavu z jedného citróna. Lístky mäty nasekajte nadrobno a pridajte do nápoja podľa ľubovôle. Môžete pridať aj vodu na zriedenie.
Prečo ju piť?
Jablká pôsobia priaznivo na tráviaci systém, podporujú činnosť mozgu, fungujú protizápalovo, dodávajú energiu a redukujú telesný tuk.
3. Repovo-karotková šťava
Vezmite zhruba polkilogramu karotky, pridajte štyri ošúpané červené repy a odšťavte. Do zmesi pridajte šťavu z jedného citróna a dve čajové lyžičky čerstvo postrúhaného zázvoru. Doplňte jablkovou šťavou a premiešajte.
Prečo ju piť? Červená repa posilňuje imunitu, pomáha srdcu, povzbudzuje činnosť žalúdka, má pozitívny vplyv na zrak, ale aj kvalitu pleti. Zlepšuje náladu