Priberanie po diéte spôsobujú hormóny

Na svete žije viac ako 1,5 miliardy ľudí s nadváhou, z toho 400 miliónov trpí obezitou.

25.10.2013 07:00
chudnutie, výživa, obezita, hmotnosť Foto:
Hormóny, ktoré ovplyvňujú hlad, môžu vyvolávať zvýšenú chuť na jedlo.
debata

Keď už sa pustia do chudnutia, normálnu váhu si udrží len 20 % z nich. Nový výskum vysvetľuje: obézni ľudia opäť nadobudnú zhodenú váhu vďaka hormónom. S výsledkami štúdie prišli vedci z Melbournskej univerzity.

Do štúdie sa zapojilo 50 dospelých ľudí s BMI medzi 27 a 40. Účastníci výskumu jedli počas 10 týždňov nízkokalorickú stravu a merali im hladinu hormónov regulujúcich chuť k jedlu, a to na začiatku, na konci programu a rok po začatí chudnutia. Výsledky ukázali, že po počiatočnom 13 kg úbytku hmotnosti sa hladina hormónov, ktoré ovplyvňujú hlad, zmenila takým spôsobom, že následne vyvolala zvýšenú chuť na jedlo. Tieto zmeny boli trvalé počas minimálne jedného roka a účastníci štúdie tiež za ten čas pribrali priemerne približne 5 kg.

Ukázalo sa, že recidíva má teda hlboký fyziologický základ a nie je len výsledkom návratu k starým zlozvykom. Vedúci výskumu profesor Joseph Proietto tvrdí, že kampane proti obezite, ktoré odporúčajú zmenu životného štýlu, nemôžu práve vďaka účinkom hormónov epidémiu obezity vyliečiť. „Vo výsledku by bolo najefektívnejšie zamerať ochranu verejného zdravia na prevenciu obezity u detí," uviedol s tým, že štúdia preukázala, že hlad, ktorý vyvoláva chudnutie, treba riešiť. To možno docieliť pomocou farmakologickej či hormonálnej liečby. Ako, to sa musí vyskúmať.

debata chyba
Viac na túto tému: #chudnutie #obezita #hormóny #priberanie

+ Nájdite čas na odpočinok a regeneráciu, telo vám poďakuje.
Urobíte si radosť návštevou kaderníckeho salóna....

+ Dávajte pozor s kým sa zoznámite a nepodľahnite vášni na jednu noc.
Naučte sa hospodáriť s peniazmi inak...