Rakovina prsníka ohrozuje viac ženy vo vyšších pozíciách

Nedávne výskumy potvrdili, že čím stresujúcejšie zamestnanie ženy majú, tým viac sú ohrozené rakovinou prsníka.

24.10.2013 17:20
práca, pracovný tím, kolektív Foto:
Úspešné ženy uprednostňujú kariéru pred deťmi.
debata

Svoju úlohu zohráva aj ich postavenie v zamestnaní. Podľa výskumu zverejneného v časopise Social Science & Medicine medzi najohrozenejšiu skupinu žien patria veľmi úspešné ženy.

Vedci analyzovali údaje 4 000 žien s rakovinou prsníka, starších ako 55 rokov, a zistili, že úspešné ženy vo vedúcich pozíciách majú až o 70 % väčšiu pravdepodobnosť, že ochorejú, ako ženy na nižších pracovných miestach.

Zdôvodnenie lekárov je, že tieto ženy uprednostňujú kariéru pred deťmi, a prvé dieťa majú vo vyššom veku. A je známe, že ak majú ženy deti pred 30. rokom veku a deti dojčia, potom sa im vytvára prirodzená ochrana pred týmto ochorením. Dochádza u nich k zníženému počtu menštruačných cyklov, a teda obdobie so zníženou hladinou estrogénu.

„Samozrejme, za vznik samotného ochorenia môže viac faktorov, ale počet detí, v akom veku sa žene narodili a ako dlho boli dojčené, nie je možné podceňovať. Tým väčším vinníkom je ženský hormón estrogén, ktorého hladina je v tejto otázke rozhodujúca,“ vysvetlil Lester Barr, chirurg z Christie nemocnice v Manchestri. „Za ďalší rizikový faktor možno považovať alkohol, ku ktorému inklinujú viac profesijne vyťažené ženy, ale tiež užívanie antikoncepcie a hormónov na liečbu menopauzy. A aj stres, ktorého majú ženy s väčšou zodpovednosťou viac,“ dodal lekár. Podľa vedcov vysoké hladiny stresového hormónu kortizolu môžu výrazne spomaľovať imunitný systém a umožňovať tak rakovinovým bunkám lepšie sa rozvíjať.

debata chyba
Viac na túto tému: #zdravie #rakovina #hormóny

+ Flexibilita a prispôsobivosť vám otvoria nové cesty.
Momentálne nemíňajte peniaze na veci, ktoré nepotrebujete....

+ Doma môžete cvičiť tiež, otázkou je len či naozaj chcete.
Finančná nezávislosť je bližšie, ako si myslíte....