Považuje to za výbornú a ľahkú pomôcku v studenej aj teplej kuchyni. „Celkový obsah energie v každom dennom jedle zásadne znížite, ak sa naučíte správne deliť tanier,“ tvrdí vo svojej knihe Vademecum zdravej výžive.
Vysvetľuje, že klasická porcia hlavného jedla, na akú sme mnohí z nás zvyknutí, vyzerá tak, že 2/3 taniera zaberá škrobová príloha (zemiaky, knedle, ryža), na štvrtine taniera je mäso a k tomu trošku zeleniny, ktorú nazývame „obloha“.
Tanier so zdravým hlavným jedlom má mať podľa Minárika na 1/2 plochy pestrú zmes zeleniny, či už surovej, alebo dusenej, k tomu na 1/4 plochy bielkovinu (chudé mäso, chudá šunka, ryba, tvaroh, nízkotučný syr, strukovina, sója) a na 1/4 plochy škrobovú prílohu.