Naučte sa správne deliť tanier

Odporúča to odborník na výživu a gastroenterológ, MUDr. Peter Minárik.

24.10.2013 10:00
tanier, tanier s jedlom Foto:
Naučte sa správne deliť tanier.
debata

Považuje to za výbornú a ľahkú pomôcku v studenej aj teplej kuchyni. „Celkový obsah energie v každom dennom jedle zásadne znížite, ak sa naučíte správne deliť tanier,“ tvrdí vo svojej knihe Vademecum zdravej výžive.

Vysvetľuje, že klasická porcia hlavného jedla, na akú sme mnohí z nás zvyknutí, vyzerá tak, že 2/3 taniera zaberá škrobová príloha (zemiaky, knedle, ryža), na štvrtine taniera je mäso a k tomu trošku zeleniny, ktorú nazývame „obloha“.

Tanier so zdravým hlavným jedlom má mať podľa Minárika na 1/2 plochy pestrú zmes zeleniny, či už surovej, alebo dusenej, k tomu na 1/4 plochy bielkovinu (chudé mäso, chudá šunka, ryba, tvaroh, nízkotučný syr, strukovina, sója) a na 1/4 plochy škrobovú prílohu.

debata chyba
Viac na túto tému: #zdravá výživa #Peter Minárik #tanier #delenie taniera

+ Zdravý životný štýl je pre vás dôležitý, tak o ňom len nerozprávajte.
Dokážete všetko, čo budete chcieť, len si...

+ Nezabúdajte sa starať o svoju pokožku, v tomto období to veľmi potrebuje.
Prijímajte konštruktívnu kritiku, aby...