Sny verzus zdravie? Aký problém môžu naznačovať?

Možno aj vy patríte k ženám, ktoré pripisujú snom veľký význam. Pátrate v snároch, hľadáte, čo by ktorý symbol mohol znamenať.

17.10.2013 12:00
sny - snívať - spánok Foto:
Sny môže reflektovať problémy v našom zdravotnom stave.
debata

Samotní vedci a lekárski odborníci sú v tomto smere skeptickejší – jednu vec však uznávajú – sny môžu reflektovať náš zdravotný stav a často aj konkrétnejšie zdravotné problémy. Podľa britského Daily Mail ich možno rozdeliť nasledovným spôsobom.

Nočné mory

Ich príčinou môže byť oslabené srdce – tvrdí to štúdia na vzorke 6000 ľudí, ktorú zverejnil holandský Journal of Medicine. Táto štúdia tiež preukázala, že nepravidelné búšenie srdca zvyšuje výskyt zlých snov až trojnásobne a bolesť či pichanie v hrudi sedemnásobne. Príčinou nočných mor môžu byť podľa vedcov aj chronické bolesti hlavy (ich predzvesť) či dokonca migréna. Práve pred príchodom migrény počas noci sa vraj jednotlivcom najčastejšie snívajú zlé sny.

Veľký počet snov počas noci

Faktom je, že počas noci sa nám sníva štyri až šesť snov, pričom zapamätáme si zväčša tak dva-tri sny za týždeň. Ak sa však ráno budíme s pocitom, že si pamätáme sériu snov, môže to značiť výkyvy hormonálnej hladiny v tele. Niektorí odborníci tvrdia, že zvýšený počet snov zaznamenávajú ženy v prechode. Príčinou však môže byť aj teplota v izbe, kde spíte – príliš teplo, či príliš zima zvyšuje počet snov, ktoré si zapamätáte po zobudení.

Sny, v ktorých vás niekto naháňa alebo napadne

Doktor Nicholas Oscroft, expert na spánok z nemocnice v Cambridge, tvrdí, že takéto sny môžu byť signálom mozgovej alebo nervovej poruchy.

Bizarné sny, ktoré zostanú pevne v pamäti

Možnou príčinou bývajú podľa odborníkov drogy, alkohol, ale tiež všemožné infekcie a užívanie antibiotík môžu spôsobovať, že sny vnímame jasnejšie a pamätáme si z nich aj najmenšie detaily. Podobné situácie však prežívajú počas spánku aj ženy v menopauze. Opäť je dôvod pripisovaný kolísaniu hladiny hormónov.

Sexuálne sny

Sprevádzajú nás celý život, ale ich počet stúpa vekom. Zhruba okolo šesťdesiatky sa vraj počet sexuálnych snov zvyšuje, tvrdí psychológ Ian Wallace. Značí to podľa neho zvýšenie kreativity – Wallace to vysvetľuje tým, že ľudia na dôchodku v súčasnosti skúšajú nové hobby a to sa premieta do ich snov – najmä sexuálnych.

debata chyba
Viac na túto tému: #zdravie #sny #snívať #nočné mory

+ Tréning s priateľmi prinesie zábavu a zlepší výkonnosť.
Nebojte sa požiadať o zvýšenie platu, zaslúžite si to....

+ Zobudíte sa skôr a začnete robiť veci, ktoré vás budú posúvať ďalej.
Nezabúdajte na dôležité veci, ktoré máte...