Tri najčastejšie mýty o cvičení a fitness. A aká je pravda?

Hoci dnes už nie je taký problém s aktívnosťou slovenských žien, stále ešte platí, že mnohé z nich neovládajú aj teoretickú časť toho, čo by mali robiť pre svoje telo.

20.09.2013 07:08
žena, šport, rozcvička, pohyb, fitness Foto:
Cvičiť denne vám tiež neprospeje, telo musí aj oddychovať.
debata

V súvislosti s cvičením mnoho žien, ale aj mužov stále verí určitým zaužívaným a zaručeným „pravdám“. Lenže, niektoré z nich sú len praobyčajné mýty. A pravda je celkom iná. Takže, na čo si dávať pozor a trošku sa poučiť?

Mýtus: Ak cvičíte, môžete jesť, čo chcete

Najmä mnoho žien, ktoré začali cvičiť, pretože túžia schudnúť, má pocit, že ak sa hýbu, môže ich jedálniček zostať rovnaký ako bol predtým. Môže, ak bol zdravý a vyvážený. Ale je vysoko pravdepodobné, že to tak nebolo a práve nezdravé stravovanie mnohé z nich doviedlo do fitka či na bežeckú dráhu. Ak túžite schudnúť, rozhodne musíte upraviť aj stravu. Každý odborník vám povie, že pri chudnutí, ale aj pri úprave postavy či vyrysovaní svalov tvorí strava základ a cvičenie sa podieľa na úprave zovňajška len 20 percentami.

Mýtus: Dni, ktoré ste nestrávili vo fitku, sú zbytočné a zlé

Áno, nájdu sa medzi nami aj takí šialenci, ktorí behajú do posilňovne denne a majú výčitky svedomia, ak náhodou deň vynechajú. Lenže, telo si musí oddýchnuť. Správny oddych je dôležitý pre svaly, nervový systém, telo vo všeobecnosti. Ak budete cvičiť denne, vaše telo nestačí regenerovať. Nikdy netrénujte viac ako päť dní v týždni, ideálne je, keď budete dni cvičenia a oddychu striedať. Prípadne si vytvorte systém 2 dni cvičenia, deň oddychu, 2 dni cvičenia, dva dni oddychu.

Mýtus: Najlepšie spôsob na chudnutie sú kardio cvičenia

Behanie, skákanie, plávanie – kardio aktivity sú rozhodne tými, pri ktorých spálite veľké množstvo kalórií. Ale ak chcete skutočne pekne schudnúť a zároveň mať aj pevnejšie celé telo, kombinujte kardio so silovými tréningmi. Podstata spočíva v tom, že čím viac svalov na tele máte, tým vyššiu spotrebu kalórií vykazuje váš telesný systém. Ide o takzvaný bazálny metabolizmus. Odborníci radia kombinovať kardio a silové cvičenia v pomere 40 ku 60 percent vašich fyzických aktivít. Prípadne si to pri päťdňovom cvičení môžete rozdeliť na dva dni kardio cvičení a tri dni silových cvičení.

debata chyba
Viac na túto tému: #cvičenie #fitness #mýtus #kardio

+ Zmeňte každodennú rutinu a pridajte do nej niečo čo vášmu telu chýba.
Ak ste sa zmýlili nevadí, ide o to či to...

+ Nezabúdajte na vitamíny a tekutiny, vaše telo ich práve teraz potrebuje.
Tvrdo pracujte, ale nezabúdajte na...