Dobré veci nie sú lacné. Ani biopotraviny?

Hovorí sa, čo je lacné, nie je dobré. Avšak, ani predražené veci nie sú automaticky zárukou kvality.

11.09.2013 12:00
zelenina Foto:
Ilustračné foto.
debata

Upozornil na to odborník na výživu, MUDr. Igor Bukovský. Na staré čínske príslovie Dobré veci nie sú lacné sa odvolal práve v súvislosti s biopotravinami. Podľa jeho názoru nie sú nevyhnutné, no pre deti mladšie ako dvanásť mesiacov sú naozaj užitočné a zmysluplné.

Na otázku, ktoré potraviny by mali byť minimálne v prvom roku dieťaťa BIO, Bukovský odpovedá: „Z obilnín všetky druhy, zo zeleniny mrkva, zemiak, špenát, karfiol, kaleráb, petržlen, paštrnák, zeler, uhorka, zelenolistové šaláty, cvikla.“ Dodal, že čo sa týka ovocia, rodičia by mali siahnúť po bio citrusoch a ak používajú, tak určite aj sušenom ovocí. Bio by malo byť aj mäso a vajcia, mlieko v prípade, že je kravské, kozie alebo ovčie.

„Naozaj nie všetko, čo sa označuje ako bio, spĺňa prísne kritéria,“ upozorňuje I. Bukovský. Radí: „Skontrolujte si certifikáty, ktoré sú uvedené na obale a internetom si overte ich vydavateľa. Kupujte iba výrobky, ktorých výrobca a garant sú dôveryhodní a overení. Napríklad tradičná nemecká, holandská alebo britská značka je veľmi pravdepodobne dôveryhodnejši ako nejaká neznáma poľská či turecká.“

debata chyba
Viac na túto tému: #biopotraviny

+ Hoďte starosti za hlavu a uvoľnite svoju myseľ.
Prijatie finančnej rady od experta vám môže otvoriť oči....

+ Nevyhovárajte sa, nemôžete riešiť problémy za druhých ľudí.
Pripomeňte si, že všetko stojí peniaze, avšak vy ich...