Lea Grančič: Aerobik nepovedal posledné slovo, láka na nové formy

Boom, aký zažíval aerobik na Slovensku v deväťdesiatych rokoch, je dnes už minulosťou. Môžu za to nové, módne formy cvičení, ktoré zaplavili fitness-centrá, individuálne aj skupinové tréningy pod dohľadom či skrátka len lenivosť mnohých Slovákov.

14.08.2013 07:00
Inštruktorka aerobiku Lea Grančič. Foto:
Inštruktorka aerobiku Lea Grančič.
debata

Podľa inštruktorky Ley Grančičovej, ktorá sa venuje aerobiku už osemnásť rokov, však aj tento šport reaguje na zmeny a vývoj v tréningových aktivitách a ľudia by určite ho nemali zavrhovať. „V pravej forme, ktorú kedysi propagovala ešte Jane Fonda, bol aerobik určený primárne pre ženy. Za tie roky však prešiel veľkým vývojom. V porovnaní s pôvodnou podobou cvičenia je dnes možno omnoho ťažší, ale vznikli aj rozličné odnože, ktoré sú jednoduchšie a určené pre ľudí, ktorí nie sú pohybovo nadaní alebo majú cieľ napríklad viac posilniť svalstvo,“ vysvetľuje Lea Grančič.

Sama má diplomy na precvičovanie odnoží aerobiku ako sú Body step, Body work či čoraz populárnejší Body pump. Posledný menovaný otvára veľký priestor aj pre mužov. „Sú to cvičenia v posilňovni, ktoré muži bežne cvičia vo fitness-centre. Ale ide o inú svalovú záťaž, keďže sa trénuje s menšou váhou, viac opakovaní,“ prezrádza. Zároveň je podľa nej dôležité, že aj takáto forma si zachováva časť z pôvodnej idey aerobiku. „Nechýba moment, že cvičí skupina. Je tam motivačný prvok v podobe hudby, v podobe inštruktora.“

Nové formy aerobiku sú podľa odbornej inštruktorky dobré v tom, že dokážu telu dávať stále nové impulzy. „Môžete vyskúšať rôzne formy cvičenia a vyhnúť sa jednostrannej záťaži. Ak si zacvičím tanečný aerobik, kde ide o srdcovo-cievny tréning – zvyšujem aeróbne schopnosti. Pôjdem na body pump a budem trénovať silu,“ vymenúva Grančič. „Práve teraz si dokončujem vzdelanie na formu cvičenia body art, ktorá zase zvyšuje silu, ale aj flexibilitu – skrátka dnes má klient naozaj možnosť vybrať si z niekoľkých typov skupinového cvičenia a jeho rozvoj je široký. Pre človeka, ktorý nepotrebuje mať obrovský biceps alebo tlak na lavičke 150 kíl, ale snaží sa o to, aby jeho telo fungovalo správne a aby bolo zdravé a ohybné, je aerobik veľmi fajn,“ myslí si trénerka.

Grančič tiež vyzdvihuje pri aerobiku silu skupiny a motivácie, ktorú je schopná jednotlivcom dodať. „Veľa klientiek potrebovalo práve vtiahnutie do partie, aby začalo cvičiť. Sme sociálne tvory a chceme fungovať v skupine, niekam patriť a zaradiť sa. V tomto je aerobik fajn, pretože aj keď sa nám veľakrát nechce ísť cvičiť, dlhoročné nadšenkyne uvažujú tak: ‚Babám som to sľúbila, tak na tú hodinu pôjdem.‘ Alebo: ‚Viem, že tam príde Zuzka, dlho som ju nevidela, idem, lebo ju chcem vidieť a porozprávať sa‘,“ opisuje.

Kedysi populárne výlety „aerobikárov“, ktorí vyrážali na letné sústredenia – dovolenky k moru a cvičievali práve tam, si ortodoxní prívrženci organizujú aj dnes. Podľa inštruktorky je určite prospešné, ak cvičiaci vyskúša aj takýto spôsob aktivity. V novom prostredí totiž telo dostáva nové impulzy, reaguje na podnebie, teploty. Grančič však upozorňuje, že veci treba robiť s mierou. „Cvičiť v tridsiatich stupňoch pod rozpáleným slnkom niekde v Španielsku je podľa mňa choré. S teplom treba byť opatrní, dbať musíte na pitný režim. A ak sa chystáte na takýto výlet, cvičenie treba plánovať na ráno a večer,“ upozorňuje.

Najviac Grančičovú teší, keď ako inštruktorka dokáže ľuďom ukázať krásu pohybu, radosť z cvičenia či dobrý pocit z únavy. „Aerobik je pre mňa prácou, no zároveň zábavou,“ vraví spokojne. Trošku ju však mrzí, že vekový priemer cvičiacich sa zvyšuje. „Napríklad na mojich hodinách je vekový priemer určite štyridsať rokov, hoci niekedy to bolo tridsať. Mladí ľudia sa jednak menej hýbu, alebo sa orientujú na nové aktivity, ktorých neustále pribúda,“ myslí si. „Ale aerobik určite nepovedal posledné slovo. Aj vďaka novým formám má šancu získať si veľa priaznivcov,“ dodáva.

debata chyba
Viac na túto tému: #Lea Grančič #aerobik #nové formy cvičení

+ Dôležitý je aj spánok, nezabúdajte na kvalitu a dĺžku.
Nesnažte sa o všetkom rozhodovať sami, poraďte sa s...

+ Jedzte to po čom sa cítite vo vlastnom tele dobre.
Nebojte sa toho, že by ste niečo pokazili, ak tak urobíte aj...