Keď nás začnú prepadať negatívne myšlienky

Veci si netreba pripúšťať, za všetko čo máme, by sme mali byť vďační a tešiť sa, hoci aj zo samoty.

14.08.2013 11:30
šťastná žena, spiaca žena Foto:
Ilustračné foto.
debata

Bráňte sa!

Teoreticky vieme, že toto zlepšuje náladu aj momentálny stav a že to skutočne funguje a dostane nás z každého nepríjemného stavu. Občas nás však negatívne pocity prepadnú natoľko, že sa im nedokážeme ubrániť. „Najhoršie je to vtedy, keď sa prestane dariť vo viacerých oblastiach ak nie všetkých,“ povedala 26-ročná Nataša o svojej skúsenosti. Aj ona vie, že by mala pozitívne myslieť, no nie vždy to je u nej možné.

Negatívne signály

„V ostatnom čase som mala dosť negatívnych signálov. Prestalo sa mi dariť v práci, kolegyňa na mňa bola odporná, šéf mal pocit, že flákam prácu a ja som práve v tom čase išla vypustiť dušu a robila viac ako zvyčajne,“ posťažovala sa. Do toho jej ochorela mama a celá rodina napäto čakala na výsledky z krvných testov. A aby toho nebolo málo, pohádali sa s priateľom a hrozil im dokonca rozchod.

Ako si pomôcť?

Všetko sa to na ňu váľalo. „Že nie som v poriadku som zistila tak, že som sa už ráno prebudila nervózna, depresívna a nevedela som, ako si pomôžem,“ povedala ďalej Nataša, ktorá dokonca uvažovala nad tým, že navštívi odborníka. Túto myšlienku napokon zavrhla. Naštartovala sa tým, že si znova začala listovať vo svojich motivačných knižkách.

Ťažko na duši

„Nebolo to jednoduché, pretože práve v takom negatívnom období má na to človek najmenej chuti. Keď je niekomu ťažko na duši, na to, že sa to jedného dňa zmení, už vôbec nemyslí,“ myslí si Nataša. Preto sa aj ona musela vyslovene donútiť k niektorým krokom. „Urobila som to preto, lebo som sa o to pokúsila už v minulosti a ono to zabralo.“

Pomáha fyzická práca

Začala upratovaním bytu. „Pretože to, v akom neporiadku je môj byt, vždy svedčí o tom, aký neporiadok mám vo svojej duši.“ O tom je Nataša presvedčená. Fyzická práca jej tiež pomohla. „Vyupratovala som celý byt, stálo ma to veľa úsilia a času, no nie nadarmo sa hovorí, že fyzická práca lieči. Vyliečila aj mňa.“ Keď jej byt krásne voňal, začala meditovať. A listovať si v knižkách, ktoré ju nakopli k tomu, aby sa všetko opäť začalo meniť k lepšiemu.

debata chyba
Viac na túto tému: #negatívne myšlienky #pozitívne myslenie

+ Využite možnosť ráno si zaplávať v bazéne, alebo sa len tak schladiť vodou.
Kreativita v riešení problémov...

+ Zvoľte pohodlnú obuv a oblečenie, čaká vás náročný športový deň.
Užite si naplno príjemné počasie a využite...