Bobule pre zdravie: Z acai budete krásna, maliny posilnia kosti

O benefitoch bobuľovitého ovocia sa popísalo už viac ako dosť. Ale keďže ešte stále je sezóna malín, čučoriedok či černíc, nezaškodí pripomenúť si, prečo by ste po nich mali siahať, kým to ide.

06.08.2013 07:00
bobuľovité ovocie Foto:
Benefity bobuľovitého ovocia pre naše zdravie sú známe už roky.
debata

Čučoriedka

V rámci ovocia majú čučoriedky jeden z najvyšších obsahov antioxidantov. Odporúčajú sa na prevenciu proti chorobám srdca, ale aj rakoviny. Vynikajúco pôsobia aj na kosti a posilňujú skelet.

Černica

Niektoré vedecké výskumy tvrdia, že látky obsiahnuté v tmavom bobuľovom ovocí zlepšujú kognitívne funkcie tým, že v mozgu odbúravajú toxíny. Černica je považovaná za ovocie, ktoré stimuluje myslenie a pôsobí priaznivo na mozgové bunky. Zlepšuje tiež koordináciu či rovnováhu.

Ríbezľa

Výnimočne vysoký obsah draslíka z nich robí ideálne ovocie pre športovcov. Draslík totiž posilňuje kosti a svaly. Zabraňuje ich únave a opotrebúvaniu. Zároveň sa tiež podieľa na regulácii krvného tlaku.

Goji

Himalájske bobuľovité ovocie sa na Slovensku konzumuje predovšetkým v sušenej podobe. Majú vyšší obsah karoténu ako mrkva a tým pádom sú skvelé na zrak. Obsahom železa zase prekonajú špenát či dokonca steak! Železo je pre naše telo dôležité a uvedomiť by si to mali najmä ženy, ktoré sú známe tým, že v jedálničku vynechávajú pričasto potraviny s obsahom železa. Potom sa cítia unavené, alebo môžu dokonca trpieť chudokrvnosťou. Dve lyžice bobúľ goji každé ráno v jogurte to môžu zmeniť k lepšiemu.

Acai

V Brazílii, odkiaľ toto ovocie pochádza, ho označujúaj za ovocie mladosti. Vďaka vysokému obsahu antioxidantov acai chráni bunky pred pôsobením voľných radikálov. Skvelo pôsobí na vlasy, pokožku aj nechty. Jeho benefity spočívajú aj v energii, ktorú telu dodá.

Maliny

Vedecké prieskumy radia maliny k ovociu s výrazným protizápalovým účinkom. Niektoré štúdie uvádzajú, že pravidelná konzumácia malín môže napomáhať v prevencii proti artritíde, keďže látky v malinách posilňujú kosti.

Brusnice

Ich účinok na močové cesty je všeobecne známy. Pomáhajú z tela vyplavovať škodlivé látky a pôsobia protizápalovo. Podľa novších prieskumov dokážu brusnice účinne bojovať aj s baktériami v tráviacom trakte a v kombinácii s liekmi vykazujú úspešnosť pri liečbe a likvidácii helikobaktera pylori.

debata chyba
Viac na túto tému: #zdravie #bobuľovité ovocie #acai #černice #ríbezľa

+ Tréning s priateľmi prinesie zábavu a zlepší výkonnosť.
Nebojte sa požiadať o zvýšenie platu, zaslúžite si to....

+ Pomáhajte s triedením odpadu, deti uvidia ako vám na tom záleží.
Zopár vecí sa pokazilo, avšak to nemusí byť len...