Ako nestarnúť - duchom, ani telom?

Teórie o tom, čo všetko by sme mali robiť pre udržanie psychickej a fyzickej kondície, ovládame dokonale.

30.07.2013 09:00
beh, fitnes, zdravý životný štýl Foto:
Ak doprajete telu pohyb, cítite sa lepšie aj na duchu.
debata (1)

Horšie je to v praxi, keď sa v nás bijú paradoxy – chceme vyzerať dobre a byť fit, ale neraz nevieme odolať pokušeniam, ktoré neprajú zdravému životnému štýlu.

Má vás kto ťahať? Využite to!

Samému sa veľmi ťažko zbiera motivácia a sily udržiavať formu. A často nás obklopujú skôr demotivácie – to, čo vidíme okolo seba ako dokonalé vzory, vyvoláva v mnohých frustráciu, než odhodlanie sa im podobať. Málokto je taká silná osobnosť, že vydrží žiť priam asketicky a ešte si s chuťou pravidelne zašportuje. No ak máte takého vo svojom blízkom okolí a má snahu vás viesť, nechajte sa. Chce to však i od vás pevnú vôľu, inak sa k cieľu nedopracujete.

Aj snaha prinesie ovocie!

Už len rozhodnutie pustiť sa do boja s civilizačnými chorobami a predčasným starnutím je pozitívny signál do mozgu a neostane bez odozvy. Nemusíte žiť ako mních a podávať športové výkony hodné zápisu do Guinnessovej knihy rekordov, stačí si trochu strážiť príjem a výdaj energie, byť viac na vzduchu a spriateľmi než za počítačom. Ustojte to v prijateľných medziach, nestresujte sa ničím a nikým, tešte sa z každej príjemnej chvíle a sami také vytvárajte, uvidíte, že pocit šťastia a vnútornej pohody sa dostaví. To sa prejaví aj navonok a vy určite s takouto kapacitou nebudete patriť do starého železa!

Psychická a fyzická zdatnosť – spojené nádoby

Ak doprajete telu pohyb a dávate si pozor na to, čo jete, cítite sa lepšie aj na duchu. Nejaký druh fyzickej námahy párkrát do týždňa nezaškodí, ale i duša by mala dostať pozitívne signály v podobe príjemných zážitkov, malých či veľkých úspechov, stretnutí s pozitívnymi ľuďmi. Mali by sme na to myslieť vždy, keď sa na nás valí zlá nálada, či akékoľvek negatívne podnety a neživiť ich. Radšej sa venovať sa koníčkom, všímať si novinky, rozširovať nové obzory, pesimistom ukázať iný uhol pohľadu. A staroba si na nás tak skoro netrúfne!

1 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravie #beh #pohyb #životný štýl

+ Na každom kroku na vás čakajú prekážky, je to však v poriadku.
Zabudnite na televíziu, sústreďte sa na niečo na...

+ Odhodlanie prináša výsledky, nevzdávajte sa.
Dokážete sa naučiť všetko čo treba, preto sa nebojte o to čo bude...