Krajšia postava vďaka tancu? Áno, hovorí Jaro Bekr

Krátke sukne, šortky a bikiny – to všetko patrí k letu, rovnako ako aj tanec.

24.07.2013 10:30
tanec, fitnes, pohyb, zdravie Foto:
Tanec veľmi dobre vplýva na ženskú aj na mužskú postavu.
debata

A práve vďaka tancu možno tiež získať postavičku, ktorá v letných modeloch naozaj vynikne. Koľko tancovať a ako často prezradil známy tanečník Jaro Bekr.

Raz za týždeň nestačí

Tanec ako fyzická aktivita zastúpi hodinu aerobiku či ranný beh. Pri šesťdesiatich kilách za hodinu tancovania telo spáli od 180 (pomalšie spoločenské tance) až do približne 400 kalórií (choreografie v rýchlom tempe, takmer bez prestávok). Ak však chceme schudnúť, treba si uvedomiť, že jeden pretancovaný večer týždenne asi nepostačí. „Pri tanci je situácia úplne rovnaká ako pri akomkoľvek inom športe. Aby sme videli efekt, treba sa mu venovať aspoň trikrát týždenne a to minimálne hodinu,“ upozorňuje Jaro Bekr.

Tancom k peknej postave

Tanec podľa neho vplýva veľmi dobre tak na ženskú, ako aj na mužskú postavu. „Ide o komplexný pohyb celého tela, zapájajú sa pri ňom všetky svalové partie viac menej rovnako a plusom je aj strečing, ktorý je jeho súčasťou,“ vysvetľuje tanečník. Keďže sa pri hodine tanca človek zväčša poriadne ponatriasa, odporúča pred ňou radšej nejesť. Opačne je to s tekutinami. Telu treba dopriať dostatok vody a iontových nápojov dodávajúcich telu minerály, ktoré potením vyplavilo.

Rozdiel medzi hodinou tanca a diskotékou

Dá sa tanec na kurze účinkom na postavu porovnať s tancom na diskotéke? Podľa Jara Bekra áno. „Všade si človek zamaká. Keď som mal sedemnásť, prišli sme do klubu o deviatej a o jednej som mal komplet všetko prepotené a tenisky vyšúchané od tanca,“ spomína. „Čo však snahy o chudnutie ovplyvní je fakt, že na diskotéke sa zväčša pije viac alkoholu. A alkohol je čistý cukor. Preto aj ja svoje tanečníčky upozorňujem, že keď už si chcú pripiť, nech dajú prednosť suchému vínu.“

Lenivosť treba poraziť

Po prvotnom nadšení z tanca sa neraz dostaví lenivosť – ak však túžime po chudšom a ohybnejšom tele, treba so sebou zabojovať. „Ja sám teraz veľa bicyklujem, ale stáva sa mi, že sa oblečiem do cyklistického a ešte tri štvrte hodinu sedím a prehováram sa, aby som naozaj išiel. Lebo najjednoduchšie je neísť. Ale potom si poviem, že sa musím hýbať, kým mi to zdravie a vek dovolí,“ konštatuje známy tanečník.

Ktorý tanec je ten pravý?

Polka, samba, hip-hop, tango či čardáš alebo brušné tance – možností na výber je mnoho. Neraz sa dá na kurze dohodnúť prvá hodina zadarmo, aby mohol človek posúdiť, či by mu daný tanec a výučba vyhovovali. Pre tých, ktorí ani netušia, čo by im sedelo najviac, je tu aj podujatie United Movement, počas ktorého si možno vyskúšať zadarmo rôzne štýly tanca. „Minulý rok sme sa takmer nezmestili do miestnosti. Ľudia sa učili choreografie od Beyoncé, hip-hop, spoločenské tance. Bol tam skvelá uvoľnená atmosféra, takže sa teším na ďalšie podujatie, ktoré bude v septembri.“

debata chyba

+ Nevyhovárajte sa, nemôžete riešiť problémy za druhých ľudí.
Pripomeňte si, že všetko stojí peniaze, avšak vy ich...

+ Pomáhajte s triedením odpadu, deti uvidia ako vám na tom záleží.
Zopár vecí sa pokazilo, avšak to nemusí byť len...