Ružovka nie je konečná stanica. Pomáha vitamín C, E a B6!

Začervenalá tvár - kto by to chcel? Žene s ružovkou (tzv. rosacea) v takom prípade neostáva nič iné - len si tvár natierať make-upom.

16.07.2013 14:30
ryby Foto:
Aj ryby pomôžu zmierniť príznaky ružovky.
debata

Príčina neznáma

Podľa štatistiky ružovka najviac trápi ženy so svetlou pleťou, pričom vek nie je rozhodujúci. Okrem toho, že im po určitých jedlách tvár sčervenie, objavia sa na nej aj drobné vyrážky. Prečo ochorenie vznikne, celkom jasné nie je. Avšak tak, ako za väčšinou ochorení, aj za ružovkou sa skrývajú dedičné sklony. Údajne môžu za ochorenie aj mikroskopické roztoče žijúce v ľudskej koži, na vine však môže byť aj imunita a stres.

Spúšťače

Podobne ako depresia, aj rosacea má svoje spúšťače. Najcitlivejšie pokožka reaguje na teplo, slnko, chlad, stres, ale aj aj korenisté jedlá, alkohol a niektoré lieky. Pokožke môže dokonca ublížiť aj horúca káva či čaj. Nápomocným sa stane denník. Treba si dôkladne zapisovať, čo jeme, po ktorých jedlách sčervenieme a tým sa začať programovo vyhýbať.

Pomôže ovocie aj semená

Ak si chce žena (alebo aj muž, aj mužov trápi toto ochorenie) pomôcť, potom by mal(a) konzumovať jedlá bohaté na betakarotén. Pokožke pomáha aj vitamín E. Dobrý je ale aj vitamín B6. K jedlám, ktoré sa oplatí konzumovať vo väčšom „štýle“ a rozhodnej častejšie, patria ľanové a tekvicové semená, mastné ryby, bobuľové ovocie, brokolica a kivi.

debata chyba

+ Ak potrebujete vyšetriť zrak nemali by ste dlho čakať.
Nesnažte sa potopiť svojich kolegov, práve naopak,...

+ Zabudnite na kávu, prednosť dnes dajte zelenému čaju.
Nemusí vám všetko vyjsť na prvý krát, je to v poriadku,...