Ako si udržať mykózu od tela?

Možno ste aj vy jednou zo žien, ktoré trápi opakovane mykóza. Viete, aké pravidlá dodržiavať, aby ste si ju udržali od tela.

16.07.2013 08:30
tampón Foto:
Počas liečby mykózy sa treba tampónom úplne vyhýbať a v prípade opakujúcich sa problémov je tiež vhodné ich používanie zvážiť.
debata

Menej je niekedy viac

Primálo, ale aj priveľa hygieny škodí. Pošva má svoje prirodzené prostredie a nie je dobré narúšať ho pričastým umývaním. Úplne sa treba vyhýbať parfumovaným sprchovým gélom či mydlám. Intímne partie si treba umývať čistou vodou alebo špeciálnymi mydlami s jemne kyslým pH.

Správna voľba menom bavlna

Kvasinky sa množia v teple a vlhku, preto sa treba vyhýbať nepriedušnej spodnej bielizni z „umeliny“. Oveľa lepšou voľbou sú priedušné bavlnené nohavičky klasického strihu. Ak sa mykózy objavujú často, treba prispôsobiť aj strih nohavíc a voliť najmä voľnejšie strihy alebo sukne.

Jedálny lístok bez cukru

Nie každý zvládne držať protikvasinkovú diétu, minimálne cukor a sladkosti však treba z jedálneho lístka vylúčiť. Práve ony sú totiž „potravou“ kvasiniek.

Pozor na tampóny

Počas liečby mykózy sa treba tampónom úplne vyhýbať a v prípade opakujúcich sa problémov je tiež vhodné ich používanie zvážiť. Na trhu sú špeciálne probiotické tampóny, ktoré by mali pôsobiť na pošvu pozitívne. Pri kúpaní možno ako prevenciu aj mimo menštruácie použiť vazelínové tampóny, ktoré obmedzujú prístup vody do pošvy.

Teplo a vlhko nie

Prezliekanie sa do suchých plaviek po vykúpaní sa je síce otrava, ale najmä ak sú z materiálu, ktorý pomaly schne, ide o vhodný postup. Teplo a vlhko treba eliminovať na minimum.

debata chyba

+ Každý deň môže byť krásny, otázkou len je, ako sa k tomu postavíte.
Nie je všetko jednoduché, ak chcete niečo...

+ Začnite jesť pravidelne v menších dávkach, budete sa cítiť lepšie.
Na darčeky nemusíte míňať peniaze, pokúste sa...