CrossFit sľubuje figúre výsledky, pri tréningu zabudnete na stres

CrossFit - možno sa ten výraz dostal aj k vám. Populárny, ťažký, fakt "makačka", len pre tých najväčších drsňákov? Ak vám ho niekto spojil práve s týmito prívlastkami, nenechajte sa odradiť. Tréner Jindro Tovaryš hovorí, že Crossfit je pre každého. A ženy sa ho rozhodne nemusia báť.

08.07.2013 12:00
Jindro Tovaryš Foto:
Tréner CrossFitu Jindro Tovaryš.
debata

Jindro Tovaryš – tréner a zároveň reprezentant Slovenska v CrossFite vyštudoval na Fakulte telesnej výchovy a športu program Šport a zdravie so špecializáciou na Fitness. Ako tréner v klasickom fitness-centre aj začínal. Dnes už zostal len pri CrossFite – aj preto, že jeho účinky na organizmus vníma funkčnejšie než pri iných posilňovacích cvičeniach.

„Vždy je dôležité posilňovať svalovú sústavu ako celok. Teda neposilňovať izolovane nejaké svalové partie. Gro CrossFitu je založené na komplexných cvikoch, viackĺbových cvikoch,“ hovorí Tovaryš. V tréningu sa spolu schádzajú cviky so závažím, gymnastické cvičenia, ale aj cyklické pohyby aeróbneho charakteru ako beh, skákanie na švihadlách, na boxy či šprint.

„U nás je stále ešte zaužívané, že crossfiteri sú svalnatí chlapci, ktorí sa vešajú po hrazdách a oháňajú sa činkami, ale nie je to tak. Crossfit je pre každého. Nebudem klamať, že to je ľahké a hovoriť, príďte na tréning, len sa trošku zapotíte. Určite je to náročnejší a intenzívnejší tréning, než na aký sú ľudia zvyknutí. Ale dá sa zvládnuť a stále sa posúvať k zlepšeniu,“ vysvetľuje Jindro Tovaryš.

Intenzita je jednou z mantier crossfitového tréningu. „Aj z vlastných skúseností viem, že v hocijakom športe, ak sa človek chce zlepšiť, alebo si vylepšiť postavu, jediný faktor, ktorým to môže dosiahnuť, je intenzita. Robíme tréningy kratšie, ale za kratší čas ide o to urobiť čo najviac práce. Dané cviky sa snažiť vykonať technicky správne v čo najrýchlejšom slede za sebou,“ opisuje. „Ak spravím daný súbor cvikov čo najrýchlejšie, alebo v nejakej jednotke času urobím čo najviac práce, tým pádom dosiahnem lepšie výsledky. Aj mňa samého motivovalo práve toto,“ pokračuje.

Skupinové cvičenie motivuje

Dôležitým faktorom CrossFitu je aj práca v skupine. „Narozdiel od bežného cvičenia, ktoré ľudia poznajú, je väčšinou organizovaný formou skupinového tréningu. A aby som to povedal tak laicky, ľudia robia tréning spoločne a faktor spolupatričnosti v tréningu je oveľa výraznejší, ako keď si človek ide len tak zacvičiť alebo zaposilňovať do komerčného fitka. Ľudí to oveľa viac motivuje a ženie ich do náročnejšieho a intenzívnejšieho tréningu,“ vysvetľuje Jindro Tovaryš.

V rámci tréningu CrossFitu sa pracuje napríklad... Foto: SHUTTERSTOCK
CrossFit V rámci tréningu CrossFitu sa pracuje napríklad so závažiami nazývanými kettlebell.
Jednotlivé tréningy sú zároveň variabilné a kreatívne. „Snažíme sa zostaviť každý tréning inak a na druhej strane ho tiež prispôsobiť na daného človeka. Keďže je to skupinový tréning – všetci robia v podstate to isté, ale pre jednotlivcov sú prípustné menšie úpravy. Niekto robí ľahšiu variantu daného cviku, niekto jeho inú alternatívu – v tom spočíva individuálny prístup. Ale v princípe cvičíme všetci to isté a snažíme sa tréning dňa zvládnuť spoločne,“ opisuje priebeh hodiny.

Prispôsobiť cviky je celkom bežné aj v prípade záujemcov, ktorí prekonali nejaký zdravotný problém. „Ak má niekto operované koleno a je po rehabilitácii, v prvom rade musí lekár určiť, aký intenzívny môže byť jeho tréning. Ale pokiaľ mu to lekár schváli, nemyslím si, že by to mal byť pri crossfitovom tréningu problém – všetky veci sa dajú nastaviť. Napríklad bude robiť menší rozsah pohybu, alebo zvolí nižšie hmotnosti či urobí náhradu cvičenia za iné cvičenie,“ udáva príklad Tovaryš.

Ženy sa nemusia báť, môžu súperiť aj s mužmi

Práve skupinové trénovanie je podľa neho aj jedným z veľkých benefitov pre ženy. Z vlastných skúseností a praxe osobného trénera vie, že ak žena príde na tréning sama, nemá toľko motivácie ako v skupine. „Je to istá dávka súťaživosti. Ženy makajú jedna s druhou, ale nie je výnimočné ani to, že niektoré ženy, ktoré chodia cvičiť dlhšie, už vnímajú ako výzvu súťaž s chalanmi, ktorí sú s nimi na tréningu. Samozrejme, necvičia s rovnakými hmotnosťami. Ženy majú znížené hmotnosti, niektoré variácie cvikov. Ale v samotnej podstate je pre ne príťažlivé, keď vidia, že sú rovnako dobré ako muži, že majú výdrž, že sa zlepšujú,“ tvrdí Tovaryš.

Mnohé jeho zverenkyne, s ktorými sa stretáva na hodinách už mesiace, si vraj cvičenie zamilovali. „Dievčatá alebo ženy, ktoré sem chodia, zaznamenávajú výsledky. A nechodia ku nám len osemnásťročné baby, crossfit cvičia aj ženy, ktoré sú manželky, matky, musia sa starať o domácnosť alebo pracujú. Prídu si zacvičiť, lebo to vnímajú ako uvoľnenie. Hoci tréning je fyzicky náročný, psychické uvoľnenie od bežných každodenných stresov je zaručené. Hodina cvičenie CrossFitu nedovolí myslieť na nič iné než na samotný tréning a sériu cvikov,“ komentuje.

Priznáva, že skoro každého (či už ženy alebo mužov) zaujíma, aké konkrétne benefity mu prinesie cvičenie CrossFitu. Výsledky sú vraj pri pravidelnom cvičení zaručené. „Po určitej dobe, pár týždňoch – možno troch-štyroch týždňoch, keď už prešla adaptačná doba, vidieť prvé výsledky. Vidíte, že sa zlepší postava, vnímate, že sa cítite lepšie. Bežné záležitosti, ako cesta do roboty, pokazený výťah, nosenie detí, nákupu nerobia problém. Ľudia, ktorí sú zvyknutí, že robia nejaký intenzívny tréning, náročnejší pre ich telo než bežné aktivity počas dňa, odrazu vnímajú bežné aktivity jednoduchšie,“ hovorí Tovaryš.

Láska k športu stojí nad kockami na bruchu

Zlepšenie vizuálnej stránky podľa Jindra Tovaryša prichádza pri pravidelnom cvičení CrossFitu so stopercentnou úspešnosťou. „Ak vidíte vyrysovaných svalnatých športovcov v televízii, robia svoj šport a pri tom majú peknú telá. A o tom je celý CrossFit, je to šport, ktorý ma baví a ktorému sa venujem – výsledky sa dostavia,“ konštatuje. Vzápätí dodáva, že vybudovať v ľuďoch na tréningoch lásku a vzťah k športu je pre neho a jeho trénerskych kolegov tým najdôležitejším cieľom.

„Snažíme sa, aby získali pocit potreby sa hýbať, vnútornej potreby športovať. Aby sme do nich dostali to, že sami sem budú chcieť prísť a radi prídu, lebo cítia, že telo si to žiada,“ vymenúva Tovaryš a doplní s úsmevom: „Ak človek naozaj chce niečo so sebou robiť a je ochotný prísť pravidelne na hodinu, počas ktorej bude počúvať trénera a aspoň sa snažiť robiť to, čo od neho tréner žiada, výsledky sú zaručené.“

Jindro Tovaryš
sa venuje CrossFitu ako tréner aj športovec. Naposledy bodoval na európskych Reebok CrossFit Games v Kodani – zo 4600 športovcov skončil na 33. mieste. Trénuje v RRCFT Bratislava v Športovej hale Mladosť aj RRCFT CrossFit Petržalka.

debata chyba

+ Odpočinok je tak isto dôležitý ako tréning.
Ak skutočne chcete a ak sa snažíte, všetko stihnete bez problémov....

+ Pokúste sa začať jesť domáce jedlá, budete cítiť, že vám to prospieva.
Odvaha prijať riziko sa vyplatí, budete...