Extrémy nie sú zdravé. Platí to aj pre pozitívne myslenie

Psychológovia nemajú voči pozitívnemu mysleniu žiadne výhrady. Avšak ako so všetkým, ani s ním sa to neoplatí preháňať.

02.07.2013 11:30
debata
Motivačné knihy sú užitočné v prípade, ak... Foto: SHUTTERSTOCK
pozitívne myslenie Motivačné knihy sú užitočné v prípade, ak človeka nakopnú.

„K pozitívnemu mysleniu nemôžem mať žiadne výhrady,“ povedal pre Žena.Pravda.sk psychológ Doc. Mgr. Anton Heretik, PhD. Dodal, že sa skutočne ukazuje, že súvisí s dobrým duševným zdravím a spokojnosťou so sebou. Diskutabilné podľa jeho slov je, čo pozitívne myslenie zahŕňa. Určite neodporúča veriť teórii, že keď si človek niečo zapraje, „celý vesmír sa spojí“, aby sa to splnilo. „To už sa blíži k nezdravým ilúziám a to už podľa mňa pozitívne myslenie nie je.“

Motivačné knihy sú podľa psychológa užitočné v prípade, ak človeka, ktorý to potrebuje, nakopnú. Treba si však uvedomiť, že ich autori nemajú skutočný recept na úspech. „Keby sme to chceli vziať vedecky, nemali by sme čítať len knihy typu ako som zarobil milión, ale sledovať aj tie, ktoré však nikto nenapíše, o tom, čo všetko možné som spravil a nepodarilo sa to,“ upozornil ďalej Heretik.

Pozitívne myslenie je zdravé pre ľudí, ktorí majú tendenciu byť k sebe a k okoliu prehnane kritickí. Pretože to ich blokuje a nepomáha. Myslieť si však, že stačí sedieť na gauči a priať si, je naivné. Vysvetlené laicky, z myšlienok sa stávajú zvyky, ktoré ďalej ovplyvňujú, čo robíme, čo sa nám vracia naspäť v podobe, ako sa nám darí. A to ovplyvňuje naše myslenie. Preto psychológ Heretik schvaľuje začať myslením. Avšak opakuje, že to ani zďaleka nestačí.

Paradoxný bol výsledok istého výskumu, podľa ktorého optimisti žijú kratšie. Prekvapilo to aj autorov. Vysvetlili si to prílišným optimizmom, kedy dotyční podceňovali vlastné zdravie s odôvodnením, že nepôjdu k lekárovi, lebo sú zdraví. Samotný optimistický postoj je však podľa Heretika pre život dobrý. „Je pravda, že mám svoje povahy a životné skúsenosti. Niekto je veľmi pesimistický, niekto prehnane optimistický, ale myslím si, že sa medzi tým dá nájsť nejaká zlatá stredná cesta,“ skonštatoval.

debata chyba

+ Zdravé stravovanie je tak dôležité ako pravidelný tréning.
Spríjemniť deň si môžete aj bez veľkého míňania...

+ Odreagujte sa pri dobrom filme a načerpáte dostatok síl na ďalší deň.
Nemusíte mať za každú cenu najdrahšie...