Ľahký krok aj v teplých dňoch

Nohy nás počas života prenesú tisícky kilometrov, práve leto im však dáva zabrať zrejme najviac.

01.07.2013 15:30
debata (1)
Teplo, dlhé sedenie či státie spôsobujú... Foto: SHUTTERSTOCK
nohy, kŕčové žily Teplo, dlhé sedenie či státie spôsobujú nepríjemné pocity v dolných končatinách.

Nepríjemné opuchy či pocity ťažoby sa v nich objavujú častejšie ako v iných ročných obdobiach. Ako nohám uľaviť a dostať ich opäť do formy?

Teplo či dlhé sedenie počas cestovania sú často nielen únavné, ale spôsobujú aj nepríjemné pocity v dolných končatinách. Pomôcť im možno tak prevenciou, ako aj ďalšími spôsobmi.

Na vine môže byť aj nadváha

Príčin letných opuchov býva podľa angiológa MUDr. Miloslava Friča z Nemocnice Malacky väčšinou viac. „Na vine môže byť horúčava, nadváha, ortopedické problémy ako plochonožie, vybočenia palcov či osteoporóza. Dôvodom opuchu nôh býva aj varikozita – kŕčové žily alebo chronická žilová nedostatočnosť po prekonanom hĺbkovom zápale žíl v minulosti. Možná je aj spoluúčasť vnútorných ochorení – málokrvnosť a podobne,“ vysvetľuje MUDr. Frič.

Na lekára sa treba obrátiť, ak opuchy nôh sprevádzajú ďalšie problémy ako kŕčové žily, metličky, tŕpnutie, bolesť či pálenie nôh, nočné kŕče alebo pocit ťažkých nôh. Angiológ tiež upozorňuje, že menované príznaky netreba prehliadať a spoliehať sa len na pomoc výživových doplnkov. „Dnes je v našej spoločnosti – zodpovedajúc jej (ne)kultúrnosti – zjavná snaha preferovať alternatívne, teda neoverené postupy a metodiky – často však s fatálnymi dôsledkami,“ konštatuje.

Ako si pomôcť

Na trhu sa nachádzajú rôzne prípravky na opuchnuté nohy vrátane diuretických čajov. MUDr. Frič sa k nim stavia pomerne skepticky. „Čaje sú skôr hysterickou vlnou, ktorá teraz zasiahla našu spoločnosť – niekedy je ich účinnosť sporná a zväčša nie je vôbec overená. Opuchnutým dolným končatinám môže pomôcť polohovanie a z medikamentov stav zlepšia venofarmaká,“ vysvetľuje. „Z cvičení je jednoznačne najúčinnejšie plávanie, iné cviky sú sporné a účinkujú iba na úrovni dôvery, teda placeba.“ Cvičenie a pohyb ako prevencia problémov sú však prínosné – rozprúdia krv a sú vhodné na udržanie hmotnosti či chudnutie.

Takmer každý lekár súhlasí s názorom, že prevencia je lepšia ako následné odstraňovanie problému. Aj preto sa podľa MUDr. Friča treba vyhýbať dlhému státiu všeobecne a na prudkom slnku zvlášť. Dôležitý je podľa neho aj pohyb a upozorňuje, že najmä starší ľudia by sa mali počas horúčav zdržiavať v chladnejšom prostredí a tieni. Dôležitá je pri opúchaní nôh aj strava a dostatočný príjem tekutín aspoň 2,5 – 3 litre denne. Čo sa týka stravy, odporúča šaláty či ovocie bohaté na vitamíny.

Cestovanie dá nohám zabrať

Dlhé sedenie a neraz pomerne malý priestor na nohy nie sú ideálnymi podmienkami pre nikoho. Počas leta ľudia cestujú častejšie – či už autobusom, lietadlom, alebo vlakom. Pri prekonávaní dlhých vzdialeností treba myslieť aj na zdravie nôh a neraz im treba prispôsobiť aj výber dopravného prostriedku.

„Ľuďom, ktorí majú problémy s opúchaním dolných končatín, radím určite necestovať na dovolenku autobusom. Nie je v ňom poriadna možnosť rozhýbať sa a niekoľkohodinové sedenie im rozhodne neprospeje. Pri cestovaní autom radím každú hodinu zastaviť a poprechádzať sa. Podobný postup je vhodný aj pri ceste lietadlom. Nehanbite sa vyjsť do uličky hoci každú polhodinu a poprechádzať sa. Pri ceste lietadlom sú žiaduce kompresívne pančuchy, hoci aj tie najjemnejšie. Kompresívne obväzy sú, naopak, jednoznačne škodlivé,“ vysvetľuje MUDr. Frič. Ideálnym cestovným prostriedkom je z hľadiska zdravia nôh vlak. Cestujúci sa v ňom môže kedykoľvek postaviť a poprechádzať a v moderných vlakoch má zväčša aj dostatok priestoru a problémy nespôsobuje ani zmena tlaku.

Skúsiť možno aj masáže alebo kúpeľ

Okrem polohovania proti opuchom nôh možno vyskúšať pravidelnú lymfodrenáž, ktorá vonkajším pôsobením odvedie nahromadenú tekutinu do uzlín, kde sa prečistí a zbaví škodlivých toxických látok. Tak pozitívne vplýva na opuchy a syndróm ťažkých nôh. Ani lymfodrenáž však nemusí byť vhodná pre každého. Ľudia, ktorí trpia srdcovou nedostatočnosťou, astmou, vysokým alebo veľmi nízkym tlakom, majú problémy s obličkami, pečeňou alebo majú iné vážnejšie zdravotné ťažkosti, by sa radšej mali pred absolvovaním tejto masáže poradiť s lekárom.

Na unavené nohy príjemne pôsobí aj Kneippov kúpeľ. Ide o striedavý kúpeľ nôh v studenej a teplej vode. Dolné končatiny osvieži a dodá im pocit ľahkosti. Jeho princípom je striedanie teplôt – pol minúty až minútu sú nohy vo vode s teplotou okolo 10¤°C, rovnaký čas sú v kúpeli s teplotou okolo 40¤°C. Pri striedavom ohreve a ochladzovaní nôh vodou dochádza k rozšíreniu ciev a následne aj k zlepšeniu krvného obehu. Ak sa v domácnosti nájdu vhodné nádoby s výškou aspoň 30 centimetrov, môže si človek túto procedúru vychutnať aj v pohodlí vlastného príbytku. Spolu by mala trvať asi 15 minút. V prípade rozsiahlych kŕčových žíl sa však radšej poraďte o vhodnosti Kneippovho kúpeľa s lekárom.

1 debata chyba

+ Začnite sa viac hýbať, vášmu telu pohyb môže len prospieť.
Neprechádzajte si internetové obchody, zbytočne vás...

+ Nepodliehajte panike, všetko sa čoskoro vráti do normálnych koľají.
Prehodnoťte svoj postoj a začnite na sebe...