Leto prináša radosť i riziká

Mnohí z nás už nejaký čas nevedia odolať pozvaniu kúpalísk a aquaparkov.

30.06.2013 07:00
pláž, leto, slnko, pokožka, opaľovanie, UV... Foto:
Prísnejšie pravidlá ochrany pred slnečným žiarením by mali v tomto období platiť aj pre staršie deti, ktoré si často neuvedomujú, že trávia vonku a na slnku veľkú časť svojho dňa.
debata

Popri letných radovánkach netreba zabúdať ani na ochranu pred slnečným žiarením, ktoré je najsilnejšie v tomto období roka – okolo letného slnovratu!

Ak na priame slnko, tak s rozumom!

Slnečné žiarenie v tomto období najviac ohrozuje naše deti. U tých menších najmä preto, lebo ešte nemajú vyvinutú povrchovú rohovú vrstvu pokožky a je preto veľmi citlivá na slnko. V prípade najmenších detí je teda dôležité, aby neboli vystavené priamemu slnku. "Keď s nimi však predsa idete von, je vhodné, aby boli chránené nepriehľadným odevom, pokrývkou hlavy a tiež kvalitnými prípravkami slnečnej ochrany, určenými pre deti“, odporúča MUDr. Katarína Poláková, onkodermatologička OÚ sv. Alžbety v Bratislave. U detí do jedného roka sa pritom odporúča používať prípravky s čisto fyzikálnymi UV filtrami, ktoré sú podstatne jemnejšie a nezaťažujú detskú pokožku.

Pre radosť (a nie starosť) z leta…

Prísnejšie pravidlá ochrany pred slnečným žiarením by mali v tomto období platiť aj pre staršie deti, ktoré si často neuvedomujú, že trávia vonku a na slnku veľkú časť svojho dňa. Výsledky Európskych prieskumov naznačujú, že takmer polovica detí a teenagerov strávi týždenne viac ako 15 hodín v plavkách vo vonkajšom prostredí a až 38% rodičov udáva, že pred dospelosťou sa ich deti aspoň 1× spálili. „Štúdie a správy z celej Európy naznačujú, že ak zamedzíte spáleniu kože pred 20. rokom života, výrazne sa znižuje riziko vzniku melanómu,“ hovorí Matej Majba, produktový manažér značky Daylong.

Mladosť – pochabosť? Skúsenejší, pomôžme!

"V tomto veku je len pochopiteľné, že si neradi pripúšťajú akékoľvek informácie o možných zdravotných rizikách, preto je ešte dôležitejšou úlohou rodičov, vysvetliť im naliehavosť ochrany pred škodlivým slnečným žiarením. Je dobré zvoliť pre deti vhodný lipozomálny prípravok, ktorý ich nielen spoľahlivo chráni proti UVA aj UVB žiareniu, ale zároveň zanecháva príjemný pocit na pokožke a preto ho nebudú odmietať. Samozrejmosťou by mala byť vysoká odolnosť voči slanej i sladkej vode“, odporúča M. Majba.

debata chyba

+ Stanovte si jasné ciele, motivácia narastie spolu s úspechom.
Vášnivá práca a trpezlivosť vás povedú k...

+ Pravidelný tréning zlepší nielen vašu kondíciu.
Nevzdávajte sa pred koncom, inak si vašu smotanu zlizne niekto...