Päť najhorších potravín pre vašu pleť

Môžete používať čistiace emulzie, omladzujúce vody a krémiky koľko chcete - ak budete mať nesprávne zloženie jedálnička, pleť sa vám za ne bude nemilo revanšovať.

25.06.2013 06:00
cukor - jedálniček Foto:
Priveľa cukru v jedálničku nerobí pleti dobrú službu.
debata

V našej strave sa nachádza množstvo látok, ktoré môžu pokožke vo väčšom množstve škodiť – my sme zhromaždili päť najrizikovejších potravín či prísad. Vedzte, že s nimi sa krásnej pleti dočkáte asi len zázrakom.

1. Soľ

Samozrejme, soľ k životu potrebujeme. Ale všetko musí byť s mierou. A pri soli platí, že menej je oveľa oveľa viac. Soľ v tele zadržiava vodu a teda, ak patríte k ľuďom, ktorí nadmieru solia, nedivte sa, ak sa ráno budíte s opuchnutými očami či výraznými vačkami pod očami. Vekom sa pritom negatívna reakcia pleti na veľa soli zvyšuje.

2. Krevety, krabie mäso či homár

Hoci ryby aj morské potvory patria medzi zdravšie súčasti našich jedálničkov, tiež prinášajú aj negatívne dôsledky. A opäť je reč o nadmernej konzumácii. Ak budete často jedávať morské plody s vysokým obsahom jódu, riskujete vznik akné a problematickú pleť. Vedci však upozorňujú, že k vzniku akné dochádza až po dlhodobejšej častej konzumácii potravín s vysokým obsahom jódu. Neznamená to teda, že keď si večer dáte krevety, ráno sa zobudíte s vyrážkami. Ideálne však je dopriať si ich párkrát za mesiac – najmä v prípade ľudí, ktorých pleť má sklon k vyrážkami.

3. Jedlá s vysokým glykemickým indexom

Cestoviny, biele pečivo aj sladkosti našej pleti nerobia dobrú službu. Kvôli zvyšovaniu hladinu cukru v krvi dochádza v tele aj k reakciám, keď je pleť podráždená a môže vznikať akné. Odborníci sa síce domnievajú, že na presnom definovaní vzťahu medzi potravinami s vysokým glykemickým indexom a znečistenou či aknóznou pleťou je nutné ešte pracovať. Pred časom však štúdia v Austrálii preukázala, že u mladých mužov, ktorí prijímali potraviny s nízkym glykemickým indexom, dochádzalo k úbytku akné.

4. Cukor

Nikoho neprekvapí, že sa nachádza v zozname. Vysoký príjem cukru v strave znižuje odolnosť a regeneračné vlastnosti pokožky – naopak, vystavuje ju nepriaznivým vplyvom a podieľa sa na vzniku vrások a fľakov. Hoci mnoho žien sa domnieva, že napríklad čokoláda sa vo veľkej miere podpisuje na vzniku akné, faktom je, že ide o cukor v nej obsiahnutý, ktorý ma vyrážky a nedokonalosti na svedomí. Aj preto je dobré osladiť si život čokoládou s vysokým obsahom kakaa a nízkym obsahom cukru.

5. Alkohol

Konzumácia alkoholu odvodňuje telo. Pokožka bez hydratácie je vystavená nepriaznivým vplyvom, citlivejšia a zraniteľnejšia. Častejšie sa na nej tvoria vrásky a vyzerá unavene a „povädnuto“.

debata chyba

+ Neužívajte pravidelne lieky, pozor aby vám viac neuškodili.
Oddeľte svoju prácu od súkromia, všetci tak budú...

+ Zmeňte každodennú rutinu a pridajte do nej niečo čo vášmu telu chýba.
Ak ste sa zmýlili nevadí, ide o to či to...