Potenie nemusí byť problém

So stúpajúcimi teplotami sa väčšinou stupňuje aj jeden neželaný jav - potenie. Hoci nášmu telu pomáha v boji proti prehrievaniu, má aj svoje tienisté stránky.

24.06.2013 13:40
antiperspiranty - potenie Foto:
Pre ľudí, ktorí chcú potenie eliminovať, existuje niekoľko možných riešení.
debata

Nepríjemný zápach, prepotené kruhy pod pazuchami či mokré ruky nepôsobia veľmi reprezentatívne. Ako si s týmito vedľajšími účinkami potenia poradiť?

Potenie slúži ako prirodzená termoregulácia ľudského tela a zároveň sa jeho prostredníctvom z organizmu vylučujú odpadové látky. Niekto sa potí menej, iný viac, ale potí sa každý – deti, dospelí, muži i ženy. Potiť sa človek začína hneď po narodení, najviac sa potí v puberte a najmenej v starobe.

Dermatologička Michaela Blaško vysvetľuje: „Na tele sú asi 2–3 milióny potných žliaz. Keďže ženské telo má menšiu plochu, je ich na ňom o niečo menej ako na mužskom tele. Najviac potných žliaz nájdeme na dlaniach a chodidlách, okolo 400 až 600 na jeden štvorcový centimeter. Ďalej sa nachádzajú vo zvýšenom množstve v podpazušiach, na slabinách či v okolí prsných bradaviek. Malé potné žľazy sa vyskytujú takmer na celom tele vrátane tváre – čela, nosu, vlasovej časti hlavy, ďalej na chrbte, v podkolenných jamkách a podobne.“

Pot, ktorý páchne

V tele sa nachádzajú dva typy potných žliaz – ekrinné a apokrinné. „Ekrinná potná žľaza je malé žľazové klbko, ktoré sa nachádza pod pokožkou v časti nazývanej korium (dermis). Tieto žľazy produkujú pot, ktorý z 98 – 99 % tvorí voda, zvyšok sú draslík, sodík, vápnik, horčík, chlór, aminokyseliny, močovina, kyselina mliečna, vitamíny, lieky,“ spresňuje Michaela Blaško.

Pot, ktorý vylučujú ekrinné žľazy, ochladzuje a zvlhčuje pokožku, je číry, bez zápachu. Apokrinných potných žliaz je oveľa menej a produkujú pot s charakteristickým zápachom. Na rozdiel od ekrinných potných žliaz začínajú fungovať až v puberte. Ide o väčšie žľazové klbká, ktoré ústia vo vlasovom folikule.

„Najčastejšie ich nájdeme v podpazuší, okolo prsných bradaviek, pupka, konečníka. Pot apokrinných žliaz je mliečne skalený a obsahuje množstvo organických látok,“ vysvetľuje Michaela Blaško. „Navyše pot, ktorý potné žľazy vylúčia, sa zdržiava na pokožke najmä na uzavretých miestach a v miestach styčných plôch kože (podpazušie, slabiny, okolie pohlavných orgánov a konečníka, chodidlá). Vplyvom baktérií sa rozkladá a vzniká nepríjemný zápach.“

Deodorant alebo antiperspirant?

Podľa prieskumu značky Dove je dezodorant pre tri zo štyroch žien v dennej starostlivosti o svoje telo dôležitejší ako make-up. Po zubnej kefke s pastou a šampóne ide o tretiu najpotrebnejšiu vec osobnej hygieny a až 88 % opýtaných žien si nevedelo predstaviť, že by ráno dezodorant nepoužilo.

Zatiaľ čo deodorant pach potu iba prekrýva, antiperspirant ovplyvňuje aj jeho vylučovanie. Antiperspiranty sú slovami Michaely Blaško schopné vytvoriť spolu s bunkami pokožky a s ďalšími látkami kože vo vyústení potnej žľazy zátku, a tým znížiť množstvo potu na pokožke. Táto zátka nie je trvalá, odlučuje sa pravidelnou výmenou pokožky, ktorá prebieha sústavne.

Najčastejšie používanými antiperspirantmi sú soli hliníka. V súvislosti s ich používaním sa vynorilo viacero podozrení, jedno z nich spájalo jeho používanie s rakovinou prsníka. Toto spojenie sa však nepotvrdilo. Ľudia tiež mávajú obavy z negatívnych účinkov zadržaného potu v tele. Podľa dermatologičky sa niet čoho báť.

„Antiperspiranty nepoužívame na povrch celého tela, ale iba na malé, obmedzené plochy, najčastejšie podpazušia. Termoregulácia organizmu teda nie je v žiadnom prípade narušená, čiže používanie antiperspirantov neohrozuje naše zdravie,“ uzatvára problém Michaela Blaško a dodáva, že antiperspirant je vhodné používať raz denne, najlepšie po osprchovaní.

Pomôže botulotoxín či ionoforéza

Výrazné potenie môže mať negatívny vplyv nielen na sebavedomie človeka, ale aj na jeho pracovný či súkromný život. Kontakt s klientom či rande vie jednoducho poriadne znepríjemniť. Hyperhidrózou, teda nadmerným vylučovaním potu, môžu byť postihnuté len niektoré časti tela ako dlane, chodidlá či podpazušia. Tento problém však môže byť aj celotelový – v dôsledku poruchy regulácie sekrécie potu.

Pre ľudí, ktorí chcú potenie eliminovať, existuje niekoľko možných riešení. „Najefektívnejšou a najbezpečnejšou liečbou nadmerného potenia mužov i žien je aplikácia botulotoxínu injekčnou formou do oblasti podpazušia, dlaní, chodidiel, rozkroku. Princípom je zabránenie prenosu nervového vzruchu z nervových vlákien na potnú žliazku. Sekréciu potu je možné zredukovať až na 10 %. Efekt nastupuje približne do 10 – 14 dní odo dňa aplikácie a pretrváva asi 9 mesiacov,“ hovorí Michaela Blaško.

Ďalšou neinvazívnou metódou na zmiernenie nadmerného potenia je podľa dermatologičky ionoforéza. Pod týmto názvom sa skrýva metóda objavená v Amerike v 80. rokoch minulého storočia. Ionoforéza funguje na princípe zavádzania veľmi malého množstva elektrickej energie do vodného kúpeľa, do ktorého sú ponorené miesta postihnuté hyperhidrózou. Táto metóda získala na popularite hlavne vďaka cene, za ktorú je možné terapiu vykonávať. Na ionoforézu existujú špeciálne prístroje.

debata chyba

+ Nájdite čas na relax, zmierni to stres.
Úspech v podnikaní je blízko, verte svojim schopnostiam....

+ Nezabúdajte na preventívne prehliadky aj keď sa cítite dobre.
Staré dlhy sa vyriešia, cítite finančnú úľavu....