Bolí vás chrbát? Zacvičte si v práci

Je úplne logické, že vás po osemhodinovom sedení na nie najvhodnejšej stoličke, začne bolieť celý chrbát. Existuje "cvik záchrany", ktorý si môžete zacvičiť aj v práci.

21.06.2013 10:30
debata
Zacvičte si na stoličke. Foto: SHUTTERSTOCK
stolička Zacvičte si na stoličke.

Cvik na stoličke

Cvik poradila detská a rehabilitačná lekárka, MUDr. Monika Klenková, autorka knihy a najnovšie aj DVD, Aby kríže neboleli, Pilates Medical s MUDr. Monikou Klenkovou. Upozornila na to, že chrbtica je pri sedení neskutočne zaťažovaná. Dvojnásobne v porovnaní s tým, keď ležíme. Svaly podľa jej slov treba ponaťahovať a uvoľniť. Vhodný je cvik na stoličke.

Vypnite

„Ak chcete niečo spraviť pre svoje telo aj v práci, skúste vypnúť,“ radí všetkým, ktorí väčšinu dňa strávia sedením. „Nech vás nezaujíma, čo sa deje vo vašich mailoch, na obrazovke, ignorujte mobil, aj papiere, ktoré sa vám kopia na stole.“ Zaujímať by vás malo len to, čo sa deje s vašim telom. Chrbticu, ktorá je staticky zaťažená za počítačom, treba vytiahnuť proti gravitácii.

Minimálny pohyb

Chrbticu treba dostať do minimálneho pohybu. Znamená to, že si máme predstaviť vlastné stavce, ktoré sú naukladané na seba a pospájané štruktúrami. „Skúste sa na to sústrediť a vnímať, že tie stavce majú nejaký počet, je ich veľa a pokúste sa ich navzájom pohybovať.“

V širokom sede

Sadnite si na pracovnú stoličku do širokého sedu. Sústreďte sa na hlavu – tá by mala smerovať do stropu. Vytiahnite sa do výšky a robte vláčne, kyvadlové pohyby. Týmto cvikom na začiatok chrbticu trochu navnadíte. Potom sa jednou rukou za sebou oprite, druhú natiahnite pred seba do tzv. žabacích prstov. Podľa Klenkovej je to vynikajúci cvik, ktorý celé rameno vytiahne a znova naaktivuje kĺby. „Keď ste vytiahnutá, nadýchnite sa a s výdychom sa otočte a vnímajte svoje telo, ktoré sa otočí postupne,“ hovorí Klenková. Radí ďalej, aby sme necvičili cez bolesť. „Ostaňte tam, kde vás telo nepustí. Nadýchnite sa – nádychom vytiahnete hrudnú chrbticu, zaktivujete ju ešte viac a v ďalšom výdychu sa už dokážete otočiť o pár milimetrov.“ Je dôležité opakovať tento cvik 2–3-krát, kým sa dostanete na svoju súčasnú hranicu. To isté zopakujte s druhou stranou. Nikdy sa nesnažte znásilňovať svoje telo a nehovorte mu „musím“. Nič nemusíte."

debata chyba

+ Stanovte si jasné ciele, motivácia narastie spolu s úspechom.
Vášnivá práca a trpezlivosť vás povedú k...

+ Zmeňte každodennú rutinu a pridajte do nej niečo čo vášmu telu chýba.
Ak ste sa zmýlili nevadí, ide o to či to...