Anketa: Chýbajú vám reštaurácie s ponukou zdravých pokrmov?

Nedávno vyvolal rozruch status jednej vegetariánskej reštaurácie, ktorá po nepríjemnej skúsenosti s mladou rodinou oznámila, že deťom je vstup do ich reštaurácie zakázaný.

28.05.2013 13:00
jedlo, zdravá výživa, reštaurácia Foto:
V niektorých reštauráciách sa sa dá zdravo najesť aj s deťmi.
debata (3)

Napriek tomu, že táto reštaurácia patrí k jedným z mála pre rodičov a deti, ktorí sa chcú stravovať zdravo, rozhodli sa rodiny „sabotovať“ a umožnili im iba prísť si jedlo vyzdvihnúť, nie ho konzumovať u nich.

Samozrejme, po tomto ozname sa zdvihla kritika zo strany rodičov. Považovali sa za vrchol netolerancie majiteľov k deťom. Nuž, pravdupovediac, reštauráciu, kde by sa dalo zdravo najesť je treba hľadať lupou. Zvyčajne pribúdajú skôr nezdravé fast foody a deti i dospelí si pochutnávajú na hamburgeroch, hranolčekoch či vysmážanom kurčati. Dokonca rodičia v jednom zo siete fast foodov s obľubou organizujú narodeninové párty svojich škôlkarov či školákov.

Ako ste na tom vy? Chodíte so svojou rodinou do reštaurácií so zdravou stravou alebo radšej navštevujete podniky s rýchlym občerstvením?

Renáta (42)

V mojom okolí naozaj nepoznám reštauráciu, kde by sa dalo zdravo najesť. A keďže som naozaj zástanca zdravej stravy a niekoľko rokov som bola vitariánka, na vysmážané rezne v prepálenom oleji alebo trojdňovú polievku naozaj nemám chuť. A tak sa stravujem zvyčajne iba doma. Aj do práce si so sebou nosím doma navarené jedlo. Toto sa však nedá povedať o mojich deťoch. Napriek tomu, že sa snažím, aby sa zdravo stravovali, kolektív detí v škole spraví svoje, a oni neraz zatúžia po hamburgeroch, hranolčekoch a veľkej coca cole. Občas to síce dovolím, ale naozaj skôr výnimočne.

Lucia (31)

Zdravá strava v reštaurácii je presne to, čo mi chýba. Uvítala by som aj nejakú, ktorá by bola výlučne pre ľudí s poruchami trávenia, napríklad pri intoleranciách (laktóza, pšenica, kvasnice a podobne) alebo alergiách. Bohužiaľ, nič takého som ani v Bratislave nenašla. Našťastie však pribúda reštaurácií, kde sa dajú zaobstarať aj bezlepkové jedlá. Ja sama mám množstvo intolerancií, a tak sa v normálnej reštaurácii nenajem. Priateľ sa tiež stravuje zdravo a má veľký problém nájsť jedlo, ktoré by spĺňalo jeho požiadavky.

Mária (20)

Momentálne nad nejakou zdravou stravou neuvažujem, nakoľko študujem aj pracujem, a tak sa musím uspokojiť s ponukou, ktorú mi ponúkajú fast foody či bežné reštaurácie. Keď prídem k rodičom domov, rada si pochutnám na domácej strave mojej mamy. Ak by sa však v mojej blízkosti nachádzala reštaurácia podporujúca zdravé stravovanie a bola by aj cenovo dostupná, určite by som ju vyskúšala.

3 debata chyba

+ Zvoľte pohodlnú obuv a oblečenie, čaká vás náročný športový deň.
Užite si naplno príjemné počasie a využite...

+ Problémy, ktoré vás trápia ste si spôsobili sami svojou nezodpovednosťou.
Ošetrenie u zubára si bude...