Chcete zdravý spánok, vymaľujte namodro. A od fialovej preč!

Možno ste doposiaľ čítali skôr o tom, že odtiene modrej farby nie sú tie najvhodnejšie na vymaľovanie spální. Ak ste tomu uverili, skúste svoj názor prehodnotiť.

23.05.2013 07:00
spánok - modrá spálňa - modré steny - oddych Foto:
V očnej sietnici sa nachádzajú špeciálne receptory, ktoré sú najcitlivejšie na modrú farbu. Informujú oblasť hlboko v našom mozgu, ktorá kontroluje 24-hodinový rytmus a ovplyvňuje, ako sa cítime.
debata

Najnovšia štúdia, ktorá vznikla pod vedením siete hotelov Travelodge v spolupráci s Centrom kvalitného spánku v Edinburghu, tvrdí, že práve modrá farba je najvhodnejší odtieň do spálne, aby ste dosiahli pocit kvalitného a hodnotného spánku. Ľudia, ktorí majú svoje intímne miestnosti na oddych vymaľované namodro, v prieskume vykazovali najkvalitnejší spánok – trval približne osem hodín a budili sa oddýchnutí a spokojní.

Podľa vedcov môže byť dôvodom spojitosť medzi modrou farbou a jej pôsobením na myseľ. Najmä sýtejšie modré odtiene upokojujú, spomaľujú srdcový tep a dokonca znižujú tlak v krvi. Ďalšími farbami v poradí, ktoré účinkovali pozitívne na spánok jednotlivcov, boli žltá a zelená. V spálňach vymaľovaných týmito odtieňmi spali ich obyvatelia v priemere 7 hodín a 40 minút.

Prekvapením asi bude, že vedci odporúčajú vyhnúť sa hnedej. Táto farba (ktorá je často typickou pre steny v spálni) patrí spoločne so sivou medzi najdepresívnejšie odtiene.

„V očnej sietnici sa nachádzajú špeciálne receptory, ktoré sú najcitlivejšie na modrú farbu,“ uviedol pre Daily Mail Chris Idzikowski zo spomenutého Centra kvalitného spánku. „Tieto receptory informujú oblasť hlboko v našom mozgu, ktorá kontroluje 24-hodinový rytmus a tiež ovplyvňujú, ako sa cítime,“ doplnil.

V prospech výsledkov prieskumu hovoria aj vyjadrenia niekoľkých žien a mužov, ktorí sa zúčastnili na prieskume. Napríklad Claire zo Southamptonu uviedla, že kedysi mala spálňu nahnedo. „Môj spánok býval plytký, budila som sa bez pocitu oddychu a len zriedka som sa cítila po zobudení šťastná. Ale odkedy som zmenila farbu na svetlomodrú, užívam si oveľa hlbší spánok a budím sa oddýchnutá,“ citoval Britku denník.

A ktorá farba je absolútne nevhodná? Podľa prieskumu sa zdá byť víťazom v tejto kategórii fialová. Tá totiž stimuluje kreativitu a nevedomie. Spánok v izbe vymaľovanej fialovou farbou je údajne najčastejšie „odmenený“ divokými snami, či dokonca nočnými morami.

debata chyba

+ Tréning s priateľmi prinesie zábavu a zlepší výkonnosť.
Nebojte sa požiadať o zvýšenie platu, zaslúžite si to....

+ Súťažný duch vás posunie ďalej, než ste si mysleli.
Finančná nezávislosť je na dosah, pokračujte v úsilí....