S menopauzou sa dá bojovať aj prírodnými zbraňami

Ľudský život má určité etapy a obdobie klimaktéria pre väčšinu žien nepatrí k tým najjednoduchším.

21.05.2013 14:30
menopauza, žena, výživa, stravovanie Foto:
Menopauzu nám uľahčí upravená životospráva.
debata

K nepríjemným fyzickým prejavom ako návaly tepla, búšenie srdca či zvýšené potenie sa neraz pripájajú aj psychické problémy. K zlepšeniu príznakov môžu prispieť lieky, ale aj príroda.

V čase klimaktéria vaječníky prestávajú plniť svoju funkciu. Približne jeden milión vajíčok, ktoré obsahovali pri narodení ženy, sa počas obdobia plodnosti rapídne znížil, ovulácia sa stáva nepravidelnou a postupne sa znižuje tvorba estrogénov. Tento stav môže trvať niekoľko rokov pred poslednou periódou a definitívnym nástupom klimaktéria. Počas neho prestanú vaječníky uvoľňovať vajíčka úplne a hladina estrogénu výrazne klesá. Práve tento pokles je príčinou viacerých ťažkostí, ktoré obdobie prechodu sprevádzajú. Okrem regulovania menštruačného cyklu má totiž estrogén vplyv aj na rozmnožovaciu a vylučovaciu sústavu, na srdce, kosti, pokožku, vlasy, ale aj mozog.

Podľa MUDr. Roberta Čerňáka z gynekologického oddelenia Nemocnice Malacky je obdobie prechodu spojené s mnohými príznakmi. „Až 75 percent žien v prechode trpí návalmi tepla na krku, v tvári a hrudi, často sa objavuje búšenie srdca, nočné potenie či závraty. Mnoho žien trápia poruchy spánku, nervozita, podráždenosť, poruchy koncentrácie, náladovosť, bolesti hlavy až depresie. Okrem nepravidelného menštruačného cyklu sa tiež pacientky sťažujú na suchosť a bolestivosť pošvy a bolesť pri sexuálnom styku,“ vysvetľuje MUDr. Čerňák.

Tieto príznaky sa objavujú u žien individuálne, najčastejšie medzi 45. až 55. rokom života. Podľa skúseností MUDr. Čerňáka sa však u niektorých žien môžu vyskytovať skôr, u iných zas vôbec. „Priemerne tieto príznaky pretrvávajú aj viac ako 10 rokov. Sú však prípady, keď sa síce objavia, ale po krátkej dobe spontánne vymiznú. Celkovo trpí klimakterickými príznakmi asi 58–84 percent žien, asi 30 percent je potrebné aj liečiť. Každej žene pritom vyhovuje iný druh liečby a často je potrebné vyskúšať viacero spôsobov, ako potlačiť klimakterické ťažkosti a zlepšiť celkovú pohodu v tomto pre ženu nie ľahkom období života,“ dodáva.

Hormóny nie sú pre každého

Jednou z možností, ako zmierniť príznaky menopauzy, sú hormonálne prípravky, ktoré sčasti doplnia chýbajúci estrogén. Existuje viacero typov takýchto prípravkov od klasických tabletiek cez náplasti až po lokálne prípravky ako pošvové krémy a gély.

„Hormonálna liečba odstraňuje príznaky prechodu ako návaly tepla, nočné potenie či suchosť pošvovej sliznice. Jej výhodou je aj fakt, že spomaľuje rednutie kostí, a tak pôsobí preventívne proti osteoporóze. Tiež znižuje možnosť vzniku rakoviny hrubého čreva. Na druhej strane má však táto liečba aj negatívne vplyvy. Zvyšuje riziko vzniku krvných zrazenín v žilách, ako aj infarktu srdca či mozgovej cievnej príhody. S touto liečbou tiež stúpa pravdepodobnosť rakoviny prsníka a ochorení žlčníka,“ hovorí MUDr. Čerňák. Jej využitie treba tiež vždy zvažovať vzhľadom na celkový zdravotný stav ženy. Nie je vhodná pre ženy s rakovinou maternice, prsníka, cievnymi chorobami – žilovou trombózou či s ochoreniami pečene a ani pre fajčiarky.

Ženy, ktoré hormonálnu liečbu nemôžu podstúpiť alebo ju jednoducho odmietajú, si môžu pomôcť alternatívou liečbou fytoestrogénmi. Slovo fytoestrogény pochádza z gréčtiny – phyto znamená rastlina, estrus označovalo sexuálnu túžbu a gene v preklade znamená vytvárať. Označenie vzniklo najmä preto, že tieto látky sú na molekulárnej úrovni podobné estrogénom a môžu tak do určitej miery nahradiť ich neprítomnosť v organizme. Rozdiel spočíva v tom, že ich nevytvorí endokrinný systém v tele, ale sa do organizmu dostanú prostredníctvom metabolizmu vďaka prijímanej potrave. Podľa MUDr. Čerňáka je v lekárňach v súčasnosti dostupné veľké množstvo prípravkov s obsahom fytoestrogénov. Upozorňuje však, že účinok badať až po niekoľkotýždňovom užívaní.

Aké potraviny si dopriať v prechode

Pre čo najbezproblémovejší prechod menopauzou treba sčasti upraviť aj životosprávu. Okrem dostatku telesného pohybu je vhodné vyhýbať sa cigaretám. Dôležitú úlohu však zohráva najmä stravovanie.

„Môžeme sa inšpirovať stravou ázijských žien, ktoré vďaka svojmu jedálničku skoro vôbec nepoznajú návaly v prechode. Pomáhajú im fytoestrogény v sóji, syre tofu, slnečnici, v celozrnnej pšeničnej múke či ľanových semienkach. Najlepšie potraviny v klimaktériu sú teda sójové bôby, sójová múka, tofu, zemiaky, celozrnné obilniny, zelená fazuľka, jablká, čerešne, datle, aníz, fenikel, mrkva. Na tanier si treba naservírovať aj potraviny s obsahom bóru, ktoré zvyšujú hladinu estrogénu. Ide napríklad o jablká, orechy, hrušky, hrozno, broskyne, mandle, med, hrach a šošovicu. V morských rybách, celozrnných obilninách, sóji, fazuli a vo vajciach je zase veľa selénu, ktorý znižuje návaly tepla a podporuje vylučovanie estrogénov. Vhodné sú aj pokrmy z červenej repy,“ radí MUDr. Čerňák.

Dodáva, že v období menopauzy treba o niečo znížiť energetický príjem počas dňa. Na pitie odporúča napríklad čaj z lucerny siatej, ktorá z hľadiska obsahu fytoestrogénov patrí u nás k najdostupnejším rastlinám. Zbierať sa má pred kvitnutím a po splne.

Prechod do novej životnej etapy

Priemerný vek, ktorého sa Slovenky dožívajú, sa neustále zvyšuje. V súčasnosti sa pohybuje okolo 79 rokov, takže žena prežije približne tretinu života v období po menopauze. Tú teda nemožno brať ako koniec, ale ako začiatok novej etapy. Oproti minulosti je veľkou výhodou, že s pomocou gynekológov možno mnoho klimakterických ťažkosti odstrániť či aspoň zmierniť. Menopauza dnes vôbec nemusí znamenať koniec aktívneho života, rýchle zostarnutie či stratu vitality. Naopak. Mladosť nahradí množstvo životnej múdrosti a nadhľadu. A kým si človek dokáže zachovať optimizmus a zmysel pre humor, vek zostáva iba číslom.

debata chyba

+ Každý deň môže byť krásny, otázkou len je, ako sa k tomu postavíte.
Nie je všetko jednoduché, ak chcete niečo...

+ Začnite jesť pravidelne v menších dávkach, budete sa cítiť lepšie.
Na darčeky nemusíte míňať peniaze, pokúste sa...