Trendy v pôrodoch? Cisárskych rezov je viac, oslovujú aj duly

Ľudia síce prichádzajú na svet stále rovnako, avšak to, ako vyzerá pôrod, sa v posledných desiatkach rokov dramaticky zmenilo.

13.05.2013 08:30
pôrod - bábätko po narodení Foto:
Domáce pôrody sú zo štatistického hľadiska okrajovým javom, hovorí sa ale o nich čím ďalej viac.
debata

Pôrodníctvo prešlo v uplynulom storočí niekoľkými vývojovými etapami: zatiaľ čo generácia babičiek ešte rodila väčšinou doma, generácia ich matiek zažila pôrod v odosobnených pôrodniciach so zákazom návštev, kde nemohli mať dieťa pri sebe. Teraz sa trend obracia a čoraz viac žien inklinuje k prirodzenému pôrodu. Napriek tomu štatistiky ukazujú, že napríklad počet cisárskych rezov rastie závratným tempom.

Svet rodiacich žien, aspoň na Západe, akoby bol rozdelený na dva nezmieriteľné tábory. Stúpa počet tých, ktoré sa rozhodujú pre plánovaný cisársky rez, vyvolávaný pôrod, alebo ktoré si chcú od bolesti uľaviť epidurálnou anestéziou. Zároveň ale pribúda nastávajúcich matiek, ktoré chcú rodiť bez medicínskych zásahov, niekedy aj doma, často s pomocou duly. Alebo sa rozhodujú pre pôrod do vody. Prvá skupina je oveľa početnejšia, viac počuť je ale o tej druhej.

Pôrodné asistentky, ktorých medzinárodný deň sa oslavoval v nedeľu 5. mája, stoja skôr na strane „alternatívne“ naladených matiek. Podporu pritom nachádzajú napríklad u Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO), ktorá s obavami sleduje, ako sa v poslednej dobe zvyšuje počet operatívnych pôrodov, ktoré sú drahšie a prinášajú väčšie riziko zdravotných komplikácií.

Napríklad v USA ešte v roku 1960 tvorili pôrody cisárskym rezom 4,5 percenta všetkých pôrodov, v roku 2011 už to bolo 32,8 percenta. Najmä 90-te roky a čas po roku 2000 bol v tomto ohľade prelomový: podľa amerických štatistikov len medzi rokmi 1996 a 2007 počet vykonaných cisárskych rezov vzrástol o 53 percent. Najviac sa pre ne rozhodujú ženy v bohatých a ľudnatých štátoch, ako je Florida, Kalifornia či New Jersey.

Podľa neziskového združenia Childbirth Connection, ktoré robilo prieskum medzi tisíckami matiek po cisárskom reze, to nie je preto, že by si to samé ženy želali. Hoci kritici cisárskych rezov „na želanie“ obviňujú tehotné matky z lenivosti, podľa prieskumu ich k operácii tlačia lekári, či už otvorene alebo skryto. Sú vraj totiž čoraz menej ochotní nechať rodiť prirodzene matky, ktoré už jeden cisársky rez mali, viacpočetné tehotné, tehotné s rizikovou polohou plodu a tehotné so zdravotnými komplikáciami.

Protipólom zjavného trendu „operatívnych pôrodov“ sú pôrody doma. Hoci v domácom prostredí sa narodí zlomok detí, ich počet rastie. V USA teraz volí domáci pôrod menej ako jedno percento rodičiek, obzvlášť medzi bielymi Američankami ale záujem priviesť dieťa na svet mimo pôrodnicu stúpa. V roku 2004 sa doma odohral jeden zo 179 pôrodov, o štyri roky neskôr to bol jeden zo 143 pôrodov.

Vo Veľkej Británii sa prestalo vo veľkom rodiť doma v 60-tych a 70-tych rokoch: podiel domácich pôrodov vtedy klesol z 30 percent na 4,2 percenta a rekordné minimum dosiahol medzi rokmi 1985 až 1988, keď v domácom prostredí rodilo len 0,8 percenta matiek. Teraz ich je zhruba 2,5 percenta. Kým kráľovná Alžbeta II. porodila všetky svoje štyri deti doma, manželka jej vnuka Williama veľmi pravdepodobne zvolí pôrodnicu.

Domáce pôrody sú zo štatistického hľadiska okrajovým javom, hovorí sa ale o nich čím ďalej viac. Vášnivé súboje medzi ich zástancami a odporcami nemajú jasného víťaza: odborníci upozorňujú na vyššie riziko úmrtia novorodencov a na to, že najbezpečnejší je pôrod v pôrodnici. Pôrodné asistentky argumentujú, že pre zdravú ženu predstavuje pôrod doma len minimálne riziko a že pôrod je intímna záležitosť, ktorej domáce prostredie svedčí.

Šalamúnske rozriešenie ponúkla nedávna britská štatistika. Štúdia, ktorú pred dvoma rokmi zverejnil odborný časopis British Medical Journal, ukázala, že podľa čísel je najbezpečnejší pôrod v pôrodnom dome – teda nie doma, ale ani v nemocničnom prostredí pôrodnice. Podľa dát zozbieraných od 65 000 žien sa komplikácie vyskytujú u 9,3 promile prvorodičiek doma, u 5,3 promile v pôrodnici a 4,5 promile v pôrodných domoch. U matiek, ktoré už jednu pôrodnú skúsenosť majú za sebou, sa potom všetky rozdiely stierajú a rovnaké riziko komplikácií im hrozí bez ohľadu na to, kde sa rozhodnú rodiť.

debata chyba

+ Začnite sa viac hýbať, vášmu telu pohyb môže len prospieť.
Neprechádzajte si internetové obchody, zbytočne vás...

+ Vysušené a popraskané ruky riešte s dermatológom, pomôže vám.
V tíme dokážete viac ako sami, porozmýšľajte nad...