Olej z maku? Budete krajšia aj pokojnejšia

Ešte ste nepočuli o makovom oleji? Ak vás trápia suché vlasy či slabé nechty, môže vám pomôcť.

21.04.2013 13:30
olej, krása, žena, mak, vôňa Foto:
Olej z makových semien pomôže nielen vašej pokožke.
debata

Radi si pomaškrtíte na slivkových guľkách s makom? Alebo, čo také makové rezance? Áno, majú síce svoje kalórie, na druhej strane mak je pre naše telo skvelým zdrojom zdraviu prospešných látok. Vedeli ste napríklad, že v sto gramoch maku je štyrikrát viac železa než v rovnakej porcii hovädzieho mäsa? Alebo, že mak obsahuje oveľa viac vápnika než mlieko? A to sú len dva dôvody, prečo by ste z času na čas mali po maku v kuchyni siahnuť.

Mak má vo všeobecnosti upokojujúce účinky, vďaka nemu lepšie zaspíte, cítite sa menej psychicky vyčerpaná. Ale má aj iné vlastnosti. Ešte lepšie než konzumáciou maku ich využite v makovom oleji. Okrem vápnika a železa obsahuje aj pomerne veľké percento vitamínu E. Vďaka tomu sa používa v kozmetickom priemysle aj na domáce ošetrenie pleti či vlasov. Ak vás napríklad trápi naozaj zlá kvalita vlasov či nechtov, pravidelne do vášho jedálnička zaraďte aj pár kvapiek tohto oleja. Najmä vďaka obsahu vápnika a horčíka spozorujete zmenu k lepšiemu už o pár týždňov.

Makovým olejom si môžete pokožku tela aj tváre natierať, zvášť vhodný je na starostlivosť o suchú kožu so sklonom k popraskaniu, takisto zmierňuje prejavy ekzémov a začervenania. Účinne ju regeneruje a vďaka esenciálnym mastným kyselinám ju aj zvlhčuje.

Olej z makových semien takisto upokojuje centrálnu nervovú sústavu. Ak pracujete v neustálom strese, doprajte telu aspoň takúto úľavu v podobe lyžičky makového oleja v strave. Navyše, makový olej znižuje aj vysoký krvný tlak.

Ak sa ho rozhodnete pravidelne užívať, stačí ráno na lačno jedna čajová lyžička, prípadne ho môžete pridávať do šalátov namiesto olivového oleja. A ešte jedna čajová lyžička tesne pred spaním. Vydržte aspoň mesiac a pozitívne znemy na svojej pokožke či vlasoch nenechajú na seba čakať. A možno sa stanete vďaka nemu aj pokojnejšou. Vyskúšajte!

Vyskúšajte tieto oleje:

1. Makový olej, Natural, 200 ml kúpite za 4,50 eur 2. Makový olej, Stöger, 250 ml kúpite za 8 eur 3. Makový olej, Solio, 200 ml kúpite za 8,50 eur 4. Bio makový olej, Nobilis Tilia, 250 ml kúpite za 13,50 eur

debata chyba

+ Na každom kroku na vás čakajú prekážky, je to však v poriadku.
Zabudnite na televíziu, sústreďte sa na niečo na...

+ Nemeňte svoje stravovacie návyky, momentálne je vaše telo spokojné.
Práca, ktorú milujete, prinesie neočakávaný...