Ako vytrhnúť veľrybe osmičku

Už tri dni chodíte v tvári opuchnutá ako veľryba, poriadne ani ústa neotvoríte, ucho vám ide roztrhnúť a na vine je neslávne známa pokazená osmička?

12.02.2009 13:10
Pomoc, bolí ma zub Foto:
Ako vytrhnúť veľrybe osmičku
debata

Alebo inak – prednedávnom ste oslávili sladkých osemnásť, von sa vám derú vaše posledné zuby rastúce takmer pri mandliach, ale tá bolesť… Ďalší scenár: Ste niekde na prahu papierovej dospelosti a zubný lekár vám na základe panoramatickej snímky oznámil zlú správu. V ústach už nemáte miesto a ešte neprerezané zuby múdrosti musia preto von! Ach osmičky… Načo sú nám vlastne?

Osmičky sú v poradí tretími stoličkami. Čiže, ak máme v stálom chrupe 32 trvalých zubov, osem na každej strane hore aj dole, posledné tri sú stoličky.
Zuby múdrosti sú najposlednejšie z posledných, sú to tie, pri čistení ktorých nás napína na vracanie, tie, čo rastú až medzi 17. až 25. rokom života a obyčajne sa pre zlý prístup zubnej kefky aj pomerne rýchlo pokazia. Teda – ak nezačnú spôsobovať problémy už na začiatku, pri samotnom prerezávaní.
To sa môže prejavovať pocitmi tlaku v mieste uloženia zuba, opakovanými zápalmi, problémami s prehĺtaním, sťaženým otváraním úst, teplotou, opuchom a bolesťami. Niekedy sa to dá vyriešiť antibiotikami, chirurgickým uvoľnením mäkkých tkanív okolo zuba a odstránenie, by malo byť poslednou možnosťou. Sú ľudia, ktorí ani nevedia, že nejaké osmičky majú, iným môžu poriadne znepríjemniť život.

Ľudia ich často považujú za nadbytočné zuby, ktoré sa spájajú len s komplikáciami, aj tu však platí, že nič nemožno vidieť len čierno-bielo.
„Ak má osmička v ústach dosť miesta, plní si svoju žuvaciu funkciu, je plne funkčným zubom,“ ubezpečuje MUDr. Lucia Piteková z Kliniky ústnej, čeľustnej a tvárovej chirurgie v bratislavskej nemocnici v Ružinove.
„Určite nie je menejcenná ani z hľadiska kazivosti, len je pravda, že prístup k nej je pri ústnej hygiene sťažený. Na čistenie osmičiek dobre poslúžia jednozväzkové zubné kefky.“
Pri rozhodovaní o odstránení osmičiek treba brať do úvahy aj to, že v starobe, keď človek už nejaké tie medzery v chrupe nadobudne, sa osmička môže stať dobrou oporou pre mostík.

Von od troch minút do troch hodín
Prečo sa teda relatívne často stáva, že osmičky robia problémy už pri prerezávaní? Naši predkovia viac žuvali, mali tuhšiu stravu, my všetko varíme a naša čeľusť sa tak menej rozvíja. U viacerých teda nedorastie až do takej veľkosti, aby sa mali osmičky kam prerezať. Môžu zostať skryté v kosti alebo sa tlačiť von nevhod, nakrivo, a vtedy je dobré nečakať na komplikácie, zápaly a bolesti, ale vybrať ich von preventívne.
„Optimálny prípad je, ak má približne 18-ročný pacient k dispozícii panoramatickú rtg snímku svojho chrupu, na ktorom vidíme, akú majú osmičky polohu, či netlačia na sedmičku, či majú možnosť prerezať sa, alebo zostanú zaklinené a treba ich vybrať von. V takom prípade je najlepšie urobiť to ešte v mladom veku, keď má človek vysokú schopnosť hojenia,“ hovorí MUDr. Piteková. Ťahanie osmičky podľa nej určite patrí na stomatochirurgické pracovisko. „S extrakciou, vyberaním tohto zuba, môže súvisieť viacero komplikácii, ktoré u nás vieme ihneď riešiť,“ ubezpečuje.

"Osmička je zub, pre ktorý neplatia nijaké pravidlá – môže mať od jedného až po päť koreňov, navyše rôzne zakrivených. Aj preto tvrdím, že jej vytrhnutie môže trvať od troch minút do troch hodín. Okrem toho sú jej korene hlboké a v prípade horných osmičiek najviac zasahujú do tzv. čeľustnej dutiny, ktorá je prepojená s nosnou.

„Aj keď sa niekedy obvodnému zubnému lekárovi môže zdať, že osmička sa dá dobre uchopiť do klieští a vykývať, neodporúčala by som to,“ zdôrazňuje Lucia Piteková. Najťažšou komplikáciou je najmä u starších pacientov s oslabenou sánkou jej zlomenie, môže dôjsť aj k poškodeniu sánkového nervu, väčších ciev, zalomeniu koreňa atď. Na odbornom pracovisku je pravdepodobnosť, že sa niečo takéto stane, znížená.

Suché lôžko – ženská komplikácia
Odstraňovanie osmičky treba naplánovať. A radšej počítať s niekoľkodňovou práceneschopnosťou. V deň trhania zuba (extrakcie) by pacient nemal byť chorý, a to sa týka nielen zapáleného hrdla, ale napríklad aj herpesu na tvári. Špeciálny postup potrebujú napríklad diabetici alebo pacienti užívajúci lieky na riedenie krvi. Aj počas menštruácie hrozí zvýšené krvácanie a sťažený priebeh hojenia.

Isté riziko so sebou prináša aj podanie lokálnych anestetík, na ktoré môže byť človek napríklad alergický. Pri lokálnej anestézii človek bolesť necíti – len tlak alebo ťah. Treba však rátať s tým, že znecitlivenie po dvoch-troch hodinách ustúpi a nasleduje bolesť i možný opuch, ktoré sa môžu stupňovať do troch dní. Po takomto zákroku je to však bežné. „Z hľadiska predchádzania opuchu má význam chladenie. Určite nie solux! V lekárňach sa predávajú malé gélové vrecúška, ktoré sa dajú namraziť. Pacient môže cmúľať aj ľad, prikladať si ľadové kocky vo vrecúšku na líce zvonka, a keď už nemá nič iné poruke, hoci aj balenie mrazeného hrášku,“ odporúča MUDr. Piteková.

Na bolesť by mali zabrať bežné analgetiká, či už na báze ibuprofénu alebo paracetamolu. Ibuprofén má aj protizápalový účinok, ale je zas „ťažší“ na žalúdok a ak máte preventívne predpísané aj antibiotiká, nemusí vám robiť dobre. „Názory na preventívne podanie antibiotík sú rôzne,“ konštatuje stomatochirurgička. „Ak má však pacient hoci ležaté osmičky a pri ich vyberaní hrozí veľká strata kosti, krytie antibiotikami má určite svoj význam. Veď si uvedomme, že ústna dutina je miesto, kde žije veľa baktérií.“

Známou komplikáciou u nás žien býva po vytrhnutí zuba tzv. suché lôžko. Súvisí to so zvýšenou hladinou estrogénov, užívaním starších druhov hormonálnej antikoncepcie, s dĺžkou zákroku, ale aj s cievy sťahujúcimi prísadami v lokálnom anestetiku, ktoré zas na druhej strane bránia nadmernému krvácaniu.
Suché lôžko znamená, že rana sa neuzavrie, nevytvorí sa na nej krvná zrazenina. Ak bolesti a zápal pretrvávajú, riešením je drenáž, niekedy zaberú antibiotiká, poslednou možnosťou je opätovné zakrvavenie, keď odborník musí do rany pichnúť. Aj preto radšej v deň trhania akéhokoľvek zuba neprebublávajte v mieste rany nijakou tekutinou, aby ste tvoriacu sa krvnú zrazeninu neodplavili, neskúmajte ju jazykom a oblúkom sa jej vyhnite pri čistení zubnou kefkou.
Kto už len má rád trhanie zuba? Nikto. A pre osmičky to platí niekoľkonásobne. Niekedy sa však ich odstráneniu človek nevyhne. Nech vás však uteší fakt, že bez zubov múdrosti sa nikto hlúpejším nestane.

Zdroj:Bianka Stuppacherová pre Pravda Ženy
Foto: Shutterstock

debata chyba

+ Dávajte si pozor na svoje zdravie, nepodceňujte to.
Vaše úsilie bude čoskoro ocenené, vytrvajte....

+ Stanovte si jasné ciele, motivácia narastie spolu s úspechom.
Vášnivá práca a trpezlivosť vás povedú k...