Pohyb panvou teší i lieči

Brušný tanec je nie je len ladný, má aj blahodarné zdravotné účinky.

18.02.2009 10:45
Pohyb panvou teší i lieči Foto:
Pohyb panvou teší i lieči
debata

Spoznali sa na kurzoch brušného tanca, ktoré obe navštevovali. Yvona Čižmárová a Zuzana Antáleková cítili, že brušný tanec je viac ako len ich záľuba, a tak si v októbri 2007 spoločne založili tanečné štúdio Sahra, v ktorom tento tanec vyučujú.

„Brušný tanec ma fascinuje, pretože jeho podstatou sú prirodzené, žensky pôsobiace pohyby, žena ho môže tancovať sama, nepotrebuje k nemu partnera a veľmi sa mi páči aj rytmická hudba,“ nadchýna sa Zuzana Antáleková, mladšia z dvojice majiteliek štúdia.

Hoci vyštudovala a neskôr pracovala v inom odbore, stále väčšmi ju to ťahalo k tancu. Napokon sa už nedalo sedieť na dvoch stoličkách. „Teraz vyučujem tanec, takže tanec sa stal mojím povolaním,“ hovorí. Jej spoločníčka Yvona Čižmárová je vyštudovaná tanečná pedagogička a choreografka a popri výučbe na základnej umeleckej škole vyučuje v štúdiu okrem brušných tancov aj pilates, kalanetiku, bollywood a balet.

„Dlho som robila ľudovky s mužským elementom a dodnes ma priťahujú párové a spoločenské tance. S partnermi je v kurzoch často veľký problém, dievčatá si občas nevedia zohnať niekoho do páru, preto som sa rozhodla pre brušný tanec,“ hovorí pani Yvona. A dodáva: „Zaujal ma aj preto, lebo priťahuje do fitnes a tanečných štúdií ďalšiu veľkú časť žien, ktoré nechcú navštevovať posilňovňu, ale ani skákať pri aerobiku, chcú sa však hýbať. To bol pre mňa impulz, prečo práve brušné tance.“

Doménou žensky pôsobiaceho tanca je práca s brušnými svalmi v panvovej oblasti. „Základný pohyb vychádza z panvy. Dôležité však je, aby sa pracovalo aj s brušným svalstvom v zmysle jeho vťahovania a uvoľňovania. Má to blahodarný účinok aj na vnútorné orgány,“ vysvetľuje Yvona Čižmárová. V priebehu tréningov prišla na to, že tento druh tanca má výrazne pozitívny vplyv na ochabnuté svaly panvového dna, ich posilňovanie môže pomôcť riešiť problém s udržaním moču.

„Pracuje sa s vnútornými jemnými svalmi, ktoré žena určite nezapája pri aerobiku ani behu, nevyužívajú sa pri nijakom druhu športu, ktorý sa vykonáva vo fitcentrách,“ myslí si.
Nie každá žena si verí, že dokáže vyčariť priam ladne pôsobiace pohyby bruškom, lektorka Yvona má preto vždy poruke jednoduchú otázku: „Naučili ste sa chodiť?“ Adeptky brušného tanca sa rozosmejú, pretože chodiť sa predsa naučili všetky. Ako však Yvona dodáva: "Jedna sa naučila chodiť ako deväťmesačná, iná mala možno vyše roka.

To isté platí aj o brušnom tanci – pohyb je telu prirodzený v prípade nás všetkých, jedna sa ho však naučí správnym spôsobom vytvárať skôr, iná neskôr. Ide len o to, či žena má akúsi osobnú disciplínu a vydrží."

Brušný tanec má vynikajúci vplyv aj na problémy súvisiace so zápchou a je účinným liekom aj na bolesti chrbtice či menštruačné bolesti, ktorých podstatou je vlastne svalový kŕč. „Ak sa ho chceme zbaviť, ideálne na sval pôsobí, ak ho prekrvíme a uvoľníme. Samotný sval to však nedokáže. Cieleným cvičením – vťahovaním a uvoľňovaním brušného svalu, s ktorým pri brušnom tanci pracujeme, vieme nepríjemným kŕčom predísť,“ radí odborníčka na brušný tanec.

„Najmladšie dievčatá, ktoré navštevovali lekcie brušného tanca, prišli spoločne so svojimi matkami, mali okolo 9 – 10 rokov. Najstaršia brušná tanečnica v našom kurze má po šesťdesiatke,“ dodáva Zuzana Antáleková. Každá žena sa vie hýbať, len to v nej treba prebudiť.

„Každá žena sa hýbe inak, na každej teda tie pohyby aj úplne inak pôsobia. Čiže inak to vyzerá na 9-ročnej malej orientálnej tanečnici, inak na zrelej 30-ročnej žene či 60-ročnej seniorke plnej energie, hýbať sa však vedia všetky.“

Brušné tance sú vraj ideálne pre dievčatá, ktoré už dostali menzes. Vtedy sa začínajú meniť na ženy. Dievča teda začne pri brušnom tanci pôsobiť skutočne žensky až s nástupom menštruácie," dodáva Yvona Čižmárová.

INFO:
Brušný tanec
- brušný tanec pochádza z Egypta a Turecka – obe krajiny si nárokujú, že brušné tance majú korene práve v ich krajine do Európy prišiel koncom 60. rokov
- na Slovensko sa brušný tanec dostal okolo roku 2001
- určený je pre dievčatá a ženy všetkých vekových kategórií je vynikajúci na chrbticu a na ,,ženské problémy"
- cena za profesionálny kostým pre brušnú tanečnicu sa pohybuje v rozmedzí od 330 do 1 000 eur, priamo z Egypta sa dá doviezť aj za cca 230 eur
- oblečenie brušnej tanečnice pozostáva z bohato strapcami, kamienkami, peniažkami či flitrami zdobenej podprsenky a sukne, cez ktorú je možné previazať ešte pás látky s ozdobami, ktoré pri tanci vydávajú typický zvuk, tancuje sa naboso alebo v strieborných či zlatých topánkach
- pri tanci sa používajú aj rôzne rekvizity – závoje, krídla bohyne Izis, palica či šabľa

Zdroj: Andrea Janotková pre Pravdu
Foto: Jana Hojstričová

+1
debata chyba

+ Múčne výrobky vám začnú spôsobovať mierne ťažkosti.
Ak vám niečo nejde, mali by ste to odložiť na lepší čas....

+ Cvičte aj v pohodlí domova, vaše telo sa potrebuje začať viac hýbať.
Momentálne nie je čas na míňanie peňazí,...