Ste samý sval, tuk či voda?

Viete, že známy index telesnej hmotnosti (BMI), ktorý sa vypočíta ako hmotnosť v kilogramoch deleno výška v metroch na druhú, môže byť zavádzajúcim údajom?

28.02.2009 15:00
Pri chudnutí neverte hlúpostiam Foto:
Ste samý sval, tuk či voda?
debata

Áno, väčšinou len prosté zmeranie obvodu pása krajčírskym metrom, postavenie sa na váhu či jednoduchý pohľad do zrkadla napovie veľa o tom, či má človek kilá navyše. Ale sú to kilá obsahujúce prevažne tuk, vodu alebo svaly?

Môžete mať hoci len miernu nadváhu, v skutočnosti však podstatnú časť vašej hmotnosti tvorí mľandravá hmota. Alebo ste znechutená, že vaša hmotnosť sa už dlhší čas nemení, hoci každý deň cvičíte, reálne ste sa však zbavili niekoľkých kíl tuku a nabrali aktívnu svalovú hmotu. Neriešte teda len číslo na váhe, to, koľko svalov, tuku či vody z vašej nadváhy obsahuje vaše telo, napovie špičkový analyzátor, prístroj, s ktorým pracujú certifikované centrá.

"Mal som pacienta, ktorý na prvý pohľad ani nemal veľkú nadváhu, ale tento prístroj ukázal, že podstatnú časť jeho hmotnosti tvorí tuk. Predtým bol štíhlym človekom, trošku sa mu zaoblilo bruško a odrazu mal hraničný cukor, vyšší cholesterol, vyššiu hladinu kyseliny močovej, proste, všetky tieto hodnoty zistiteľné z krvi mu o niečo stúpli, a tak prišiel za mnou do ambulancie.

Postavil som ho na analyzátor, ktorý zistil, že aj keď pribral necelých 10 kilogramov, v skutočnosti má v tele navyše až 20 kíl tuku. Neveril vlastným očiam, ale práve vďaka takémuto silnému argumentu sa rozhodol, že musí so sebou niečo robiť," tvrdí kardiológ a internista MUDr. Ivan Majerčák z Centra pre liečbu obezity v Košiciach.

„Niektorých pacientov tento prístroj dokáže aj potešiť,“ píše tento odborník vo svojej knihe Diagnóza Obezita. „Lekár im vďaka nameraným údajom môže povedať, že síce sú obézni, ale proporcionálne. Keby sme totiž vychádzali len z BMI, mali by schudnúť povedzme 60 kg zo svojej hmotnosti, čo je ťažko dosiahnuteľný cieľ. My im však vieme povedať, koľko z ich nadváhy predstavujú svaly a koľko tuk.“

Jednoduché tukomery sú nepresné
Určite ste už počuli o ručných tukomeroch, jednoduchých prístrojčekoch, ktorých elektródy držíte v oboch rukách, alebo o váhe, na ktorú sa postavíte bosými nohami na špeciálne snímače. Taká digitálna osobná váha s funkciou merania percentuálneho podielu tuku či hydratácie nielen ukáže vašu aktuálnu hmotnosť, ale odmeria aj podiel vody, telesného tuku vo vašom tele. 

„Lenže oba typy týchto jednoduchých meračov tuku pracujú s chybou, pretože tie prvé, ručné, vám odmerajú len horný okruh tela a tie druhé, naopak, len dolnú polovicu. Keby sme napríklad merali tuk žene s postavou antickej amfory s útlou hornou časťou tela a so širokými bokmi a stehnami, ručný tukomer by nám poskytol údaje len o rozmiestnení tuku v jej štíhlej polovici tela – teda nepresnú informáciu,“ myslí si MUDr. Majerčák.

Najnovšie typy analyzátorov zmerajú všetky časti tela. Pripomínajú akúsi váhu, na ktorú sa pacient postaví a do rúk uchopí snímače. Moderné prístroje InBody na meranie zloženia tela a úrovne jeho metabolizmu používajú až 8 dotykových elektród – zistia, koľko tukového tkaniva a koľko vody má človek vo svojom organizme, odvážia hmotnosť jeho svalov a kostí a vypočítajú denný bazálny metabolizmus v kilojouloch alebo kilokalóriách. Presne popíšu tzv. segmentálne rozloženie, to znamená, koľko má človek tuku a svalov v centrálnom segmente, koľko v ľavej dolnej končatine, pravej hornej atď.
Vieme, že nebezpečný je predovšetkým brušný tuk, pretože tukové bunky v bruchu sú hormonálne mimoriadne aktívne a látky, ktoré vylučujú, poškodzujú cievy, zvyšujú tlak, hladinu cukru i tukov v krvi. Veľké brucho teda znamená veľký problém.

Elektrina napovie
Vyšetrenie tela s pomocou prístroja InBody je založené na stanovení odporu pri bezbolestnom prietoku elektrického prúdu. Elektrina prúdi telom prostredníctvom vody v organizme, ktorá má vysokú vodivú schopnosť a odpor sa mení v závislosti od jej množstva. Inými slovami – inak vedie elektrický prúd voda, inak svaly a inak tuk. Podstatné na výpočet je ešte vedieť, koľko človek váži a aký je vysoký. A, samozrejme, či je pacientom muž alebo žena. Normy sú totiž pre obe pohlavia rozdielne. Pacient s 26 percentami tuku je v norme, ak by bol ženou, ako muž však už má nadváhu.

„Poznať zloženie tela je potrebné na to, aby bolo možné čo najpresnejšie posúdiť doterajší spôsob života, stanoviť efektívny redukčný program, čo najvhodnejší kondičný a cvičebný plán a počas jeho priebehu kontrolovať účinnosť cvičenia,“ hovorí MUDr. Martina Šintálová z Centra pre zdravý životný štýl Arcadia Medica v Bratislave.

Vyšetrenie na analyzátore ponúkajú dokonca v dvoch formách – kratšie InBody easy, 5-minútové, urobí základné vyšetrenie zloženia tela a antropometrických parametrov s percentuálnym podielom telesného tuku, pomeru pásu a bokov, hodnotením tukovej a svalovej hmoty pri rozdelení tela do 5 segmentov, častí (ruky, nohy, trup), lenže bez podrobnej konzultácie s lekárom.

 Pol hodiny trvajúce vyšetrenie InBody komplex už ponúkne aj také výsledky analýzy ako história zloženia tela, možný opuch v jeho jednotlivých častiach, diagnostiku nebezpečného vnútrobrušného tuku, podrobný lekársky výklad, zhodnotenie zdravotného rizika a praktické odporúčania, čo ďalej.

Investovať do seba
„Presné meranie a grafy s analýzou zložiek ľudského tela nám pomáhajú naordinovať pacientovi správny druh pohybu,“ vysvetľuje MUDr. Ivan Majerčák. Spomína si na takého, ktorému na úvod liečenia namerali 40 percent tuku, z toho v hornej polovici tela tvoril tuk 50 percent, v dolnej 33 percent. Väčšinu tukových zásob mal teda hore. Športoval na stacionárnom bicykli, šliapal do kolies, ale problémom bolo to, že od pása nahor sa vôbec nehýbal, takže jeho pomer tukových zásob v oboch poloviciach tela sa nemenil. Odborník mu navrhol zmeniť druh pohybu. Za osem mesiacov zhodil takmer 30 kíl čistého tuku a zvyšný tuk má rozložený proporcionálne.

„Nesmieme teda liečiť len hmotnosť pacienta v zmysle čísla na váhe,“ zdôrazňujú odborníci. Analýza tela často odhalí aj to, že chudnúci pacienti síce dodržiavajú diétu, ale necvičia. Hmotnosť im síce klesá, lenže chudnú nielen z tukových zásob, redukujú aj svoju aktívnu svalovú hmotu – a to je zle! Ak znížime, hoci aj proporcionálne, aj množstvo tuku, ale aj svaloviny, zákonite sa jedného dňa dostaneme do pásma, keď ešte stále budeme mať nadváhu, ale nebudeme mať dosť aktívnej svalovej hmoty na to, aby sme sa vedeli hýbať. Ak teda chceme vedieť, či len „odteká“ voda, alebo naozaj „odchádza“ čistý tuk, môžeme sa podrobiť analýze.

Nie je to zadarmo, v Arcadii Medica samostatné základné InBody easy vyšetrenie stojí 9,96 eura, InBody komplex 33,19 eura, ak nie sú súčasťou kurzu. V Ambulancii klinickej výživy MUDr. Igora Bukovského vyjde kompletné meranie na uvedenom prístroji a interpretácia výsledkov lekárom na 15 eur. U MUDr. Majerčáka jednorazové stanovenie zloženia tela s pomocou InBody 16,60 eura. Snaha schudnúť vo všeobecnosti niečo stojí. Na začiatku musí byť predovšetkým odhodlanie investovať – do seba.

Zdroj: Bianka Stuppacherová pre Pravda Ženy
Foto: Shutterstock

debata chyba

+ Deň stvorený na očistu vášho tela, zvýšte príjem tekutín a nejedzte.
Efektívne manažovanie času vám ušetrí stres...

+ Dávajte pozor s kým sa zoznámite a nepodľahnite vášni na jednu noc.
Naučte sa hospodáriť s peniazmi inak...