Zelený čaj – zachráni vašu postavu?

O zelenom čaji už hádam každá žena vie, že má mnoho pozitívnych vlastností. Okrem iného údajne pomáha aj pri chudnutí. Len jedna šálka za týždeň vám však nepomôže.

05.03.2009 09:27
Dlhý zimný večer si skráťte čajom Foto:
Zelený čaj – zachráni vašu postavu?
debata

Ak chcete, aby sa jeho pozitívne účinky naplno prejavili, musíte ho piť pravidelne.

Proti rakovine
Nie nadarmo využívali Číňania zelený čaj pri liečení rôznych neduhov – od bolesti hlavy až po zmiernenie depresie. Zelený čaj obsahuje silné antioxidanty – práve nim pripisujú vedci pomerne nízky počet srdcových ochorení medzi Japoncami – najmä vzhľadom na vysoké percento fajčiarov. Dokázalo sa, že zelený čaj bojuje proti karcinogénnym vplyvom.

Vyžmýkajte jeho pozitívne vlastnosti
Ak chcete, aby účinok zeleného čaju bol maximálny, nekupujte si čaje v sáčkoch. Radšej stavte na klasický sypaný čaj zo špecializovaného obchodu. Ak sa vám chuť zeleného čaju naozaj nepozdáva, môžete vyskúšať niektorý z jeho ochutených druhov.

Pripravte si ho správne
Zelený čaj by sa nemal zalievať vriacou vodou – preto ju nechajte chvíľku po tom, ako sa dostane do varu, chladnúť. Až potom listy zalejte. Na vylúhovanie zeleného čaju stačia dve minúty. Zvyčajne listy po jednom použití vyhadzujete? Nemusíte. Môžete ich použiť aj dva-trikrát, čaj bude stále výborný.

Chcete schudnúť?
Zelený čaj vám môže pomôcť zrýchliť metabolizmus. Jeho pravidelné pitie zvýrazní účinky cvičenia a pomôže vám od nadbytočných kilogramov. Ak sa naozaj neviete prinútiť k jeho pitiu, vyskúšajte zelený čaj v tabletkách. Zväčša obsahujú 250 až 500 gramov extraktu zo zeleného čaju.

Pitie čaju je rituál
Čaj by ste nemali do seba len tak narýchlo „hodiť“. Práve naopak. Pokojne si sadnite a urobte si „oázu“. Vdychujte jeho arómu a užívajte si chvíľu pokoja. Zelený čaj vám môže urobiť službu aj keď sa potrebujete prebrať, pretože obsahuje okrem iných zložiek aj kofeín. Zároveň je pre vás tým pravým riešením, ak sa chcete vyhnúť zafarbeným zubom od kávy alebo čierneho čaju.

Zdroj: -el- pre Žena.Pravda.sk
Foto: Shutterstock

debata chyba

+ Prechladli ste, nerobte paniku, nepotrvá to dlhšie ako dva dni a budete fit.
Nakúpte veľa zeleniny a...

+ Odreagujte sa pri dobrom filme a načerpáte dostatok síl na ďalší deň.
Nemusíte mať za každú cenu najdrahšie...