Aj vy si občas cvrknete?

Viete, čo sú to Kegelove cviky? Americký gynekológ Arnold Kegel prišiel už v roku 1948 so zostavou cvikov, ktoré sú zamerané na cielenú prácu svalov panvového dna.

23.06.2009 06:37
Aj vy si občas cvrknete? Foto:
Aj vy si občas cvrknete?
debata

Sú nielen prevenciou vzniku a rozvoja inkontinencie, ale môžu výrazne zlepšiť stav pri ľahších formách stresového úniku moču, napr. pri smiechu či kašli. Navyše majú pozitívny vplyv na sexuálny život.

Stresová inkontinencia je nekontrolovaný únik moču, ku ktorému dochádza bez predchádzajúceho pocitu nutkania na močenie. Únik moču teda vlastne vyvolá náhle zvýšenie tlaku v brušnej dutine – pri kýchnutí, zakašľaní, dvíhaní ťažkého bremena, športovaní a podobne. „Na vzniku inkontinencie moču sa obyčajne podieľajú viaceré faktory. Hlavnou príčinou je ochabnutie panvových svalov. Ďalšími sú sedavé zamestnanie, pôrod a hormonálne zmeny v organizme počas klimaktéria,“ vysvetľuje MUDr. Ľubomír Lachváč, PhD., urológ z Košíc. „Okrem zdravej životosprávy a pohybu je možné tomuto problému predísť špeciálnymi cvikmi na posilnenie svalov panvového dna.“ Môžu výrazne pomôcť najmä pri ľahších formách tohto problému. Ťažšie stupne inkontinencie treba operovať. „Kedysi za lekárom prichádzali ženy vo vyššom štádiu postihnutia. Dnes sú spoločensky vyťažené, viac informované a už malé poruchy udržiavania moču pociťujú ako hendikep. Práve v tejto začínajúcej fáze môžu byť Kegelove cvičenia výrazným pomocníkom. Rozhodne však odporúčam, aby sa pacientky na začiatku obrátili na fyzioterapeuta, u ktorého si overia správnosť cvičenia,“ tvrdí Lenka Besedová, fyzioterapeutka z Nového Mesta nad Váhom.

Brušné a sedacie svaly pri cvičení vynechajte!
Pri cvičení Kegelových cvikov je potrebné dodržať určité zásady. Odporúča sa cvičiť ich vo vyvetranej miestnosti, v pokojnom prostredí, hoci s relaxačnou hudbou, hodinu pred cvičením nejesť a vyprázdniť si močový mechúr. Predovšetkým je dôležité cvičiť pravidelne – denne alebo  každý druhý deň – a každý cvik opakovať 3 až 5 ráz. „Cvičenie je účinné najmä pri polohách, kde je panva vyššie ako hlava, treba pravidelne dýchať, kontrolovať svaly panvového dna a panvu správne podsadiť,“ pokračuje Lenka Besedová. Svaly panvového dna treba vťahovať na maximum, cvičenie však nesmie vyvolávať bolesť. „Zamerajte sa na kvalitu, nie na počet cvikov,“ odporúča odborníčka.

Posilňujte hoci pri státí v rade
So svalmi panvového dna – ktoré to vlastne sú – sa možno zoznámiť pri močení. Ráno, keď je prúd moču najsilnejší, pokúste sa prerušiť ho sťahom svalstva (nerobte to však často). Uvedomte si svaly, ktoré sa na tom podieľajú, sú to práve tie, ktoré potrebujeme posilňovať. Dôležité je naučiť sa izolovane sťahovať konečník a pošvu a pri cvičení nesmie dochádzať ani k zámene sťahov panvového dna za prácu brušných a sedacích svalov. Práve to je najproblematic­kejšia časť Kegelových cvičení.

Jeden sťah pošvy je dobré udržať 1 až 7 sekúnd, pričom počet opakovaní je individuálny, od 20 do maximálne 300 sťahov za deň. Počas posilňovania striedajte krátke a silné sťahy so sťahmi určenými „na výdrž“ – tie podržte 7 sekúnd. Ak si už naozaj nenájdete čas na cvičenie doma, môžete svaly panvového dna v rôznych intervaloch nenápadne sťahovať hoci pri státí v rade na pošte, pred pokladnicou supermarketu, pri sedení v čakárni. Plnohodnotne tak využijete čas a urobíte niečo pre seba a svoj partnerský život.

Viac informácií
- inkontinencia postihuje predovšetkým ženy vo veku okolo 45 rokov
- poruchy udržania moču sa delia na niekoľko typov (stresová, urgentná, zmiešaná, paradoxná inkontinencia), ktoré sa líšia príčinami vzniku, prejavmi a spôsobmi liečby
- v prípade záujmu o brožúrku s Kegelovými cvičeniami a vzorky absorpčných pomôcok možno bezplatne telefonovať 0800 100 150 alebo kliknúť na www.moliklub.sk
- podrobný článok na tému inkontinencie si možno prečítať v rubrike Zdravie prílohy Ku káve v denníku Pravda v stredu 24. júna 2009

Text: Bianka Stuppacherová pre Pravda Ženy
Foto: SHUTTERSTOCK

 
debata chyba

+ Flexibilita a prispôsobivosť vám otvoria nové cesty.
Momentálne nemíňajte peniaze na veci, ktoré nepotrebujete....

+ Neležte ráno príliš dlho v posteli, za ten čas môžete stihnúť niečo lepšie.
Ak chcete, stále je čo robiť,...