Cisársky rez. Nový módny trend?

V USA si môžete zaplatiť pôrod cisárskym rezom. I u nás si nejedna žena myslí, že rodiť "sekciou" je ten jednoduchší spôsob ako priviesť na svet dieťa.

05.09.2009 13:53
Anketa: Tehuľky, sú k vám ľudia pri cestovaní... Foto:
Cisársky rez. Nový módny trend?
debata

Cisársky rez sa v Európe začal používať v 18 storočí (samozrejme, vtedy bez použitia anestézie). Vtedy ho lekári používali najmä pre veľmi závažné zdravotné komplikácie a častokrát pre ženu znamenal istú smrť (neexistovali antibotiká, anestézia ani transfúzia krvi). Až neskôr nastala zmena.

„Mám tri deti vo veku 9, 8 a 6 rokov a všetky prišli na svet cisárskym rezom. Nie, že by som to schvaľovala, ale u mňa ani nebola iná možnosť. Mám veľmi úzku panvu a ani jedno z mojich detí by sa prirodzeným spôsobom na svet nedostalo. Lekári preto volili cisársky rez (pri tom treťom už s výhražným prstom). Neviem síce porovnať, ktorý zo spôsobov je jednoduchší, ale nemyslím si, že by sa žena po "sekcii“ cítila vynikajúco. Mňa totiž pri všetkých deťom veľmi bolela hlava i rez a nehovoriac o tom, že po dva krát sa mi rana i nepríjemne zapálila. Ak by som sa mohla rozhodnúť, zvolila by som si prirodzený pôrod," prezradila tridsaťročná Iveta. Napriek tomu, že cisársky rez je riziko pre matku i dieťa a mal by sa podľa odborníkov naozaj robiť iba v nevyhnutných prípadoch (zdravotné komplikácie matky a dieťaťa), veľa žien by si ho zvolilo namiesto prirodzeného pôrodu.

Viete, aké komplikácie vám môžu hroziť pri cisárskom reze?
- embólia
- strata krvi
- rôzne komplikované infekcie
- prasknutie maternice
- problémy s ďalším otehotnením, prípadne trpieť opakovanými samovoľnými potratmi
- a v neposlednom rade môže hroziť i smrť
Preto, ak to nie je nevyhnutné, neskúšajte „uprosiť“ svojho pôrodníka na uľahčenie pôrodu týmto spôsobom. Zvoľte radšej tlmenie bolesti pri ňom iným spôsobom (napríklad epidurálnou analgéziou).

Text: Katarína Mikuškovičová pre Žena.Pravda.sk
Foto: SHUTTERSTOCK

debata chyba

+ Zobudíte sa skôr a začnete robiť veci, ktoré vás budú posúvať ďalej.
Nezabúdajte na dôležité veci, ktoré máte...

+ Súťažný duch vás posunie ďalej, než ste si mysleli.
Finančná nezávislosť je na dosah, pokračujte v úsilí....