Chilli papričky sú plody exotických rastlín, ktorým sa najlepšie darí v južnej Amerike (napríklad v Mexiku sa hojne pridávajú do jedla). Napriek tomu, sa využívajú ako prísada do jedla v rôznych medzinárodných kuchyniach (najmä oblasť Karibiku). Charakteristické sú najmä ostrou, štipľavou chuťou. Bojíte sa pálenia vo vašich ústach? Vyskúšajte chilli papričky v tabletách (dostať v lekárni).
Viete, čo obsahujú?
- kapsaicín (využíva sa i vo farmakológii)
- minerály
- vitamín C
- betakarotén
Pomôžu vám ak:
- máte problémy s trávením
- chcete schudnúť
- potrebujete podporiť trávenie a zvýšiť metabolizmus
- vás trápi horúčka (vyvolávajú potenie a pôsobia anibakteriálne)
- potrebujete dobré afrodiziakum – máte problémy s krvným obehom
- sa neviete zbaviť zábran či sexuálnych obáv
- potrebujete dobrý preventívny prostriedok proti nachladnutiu
- sa chcete zbaviť škodlivých látok v tele
- je vaša pleť problematická (napríklad trpí seboroickou dermatitídou)
Ak si neviete predstaviť, že „schrúmete“ chilli papričku samotnú, skúste ju zamiešať do rôznych pokrmov.
Neviete kam s nimi? Poradíme vám.
- dochuťte nimi rôzne jedlá (napríklad známe chilli con carné či náš kotlíkový guláš)
- výborne chutia zmiešané do nátierok a pomazánok
- môžete nimi vylepšiť i omáčky a dressingy
- vhodné sú i k príprave rýb
Pozor! Nikdy to s nimi neprežeňte, môžu vám totiž poleptať žalúdok.
Text: Katarína Mrázová pre Žena.Pravda.sk
Foto: SHUTTERSTOCK