Nespavosť sa zdolať dá. Poradíme vám, ako...

Nespavosť trápi mnohé z nás. Problémy s ňou sa ešte zhoršujú počas teplých letných nocí, keď sa prehadzujeme na posteli a nie a nie zaspať.

14.06.2010 15:49
Trikrát k lepšiemu spánku: Kedy si dať posledný... Foto:
Nespavosť sa zdolať dá. Poradíme vám, ako...
debata

Pointou nespavosti je však vo väčšine prípadov náš životný štýl a spolu s ním aj stravovanie. Ako sa teda ubrániť nekonečnému počítaniu ovečiek?

Diéta preberá zo spánku
Ak sa snžíme schudnúť, obmedzený príjem jedla je automatická súčasť nášho života. Lenže, netreba zabúdať, že práve hlad nás môže prebrať v noci zo spánku a spôsobiť nepríjemné obracanie sa v rozohriatej posteli.
Aj podľa odborníkov na výživu je pri diétovaní dôležité, aby náš príjem potravín napĺňal určité normy. Každé tri až štyri hodiny by sme mali prijať určitú dávku bielkovín. Podľa neurologičky Anne Remesovej, ktorú cituje server Realbeauty.com, by sme najneskôr tri hodiny pred spánkom mali prijať určitú dávku bielkovín, spánku napomáhajú.

Chrápanie partnera
Môže byť naozaj nepríjemným spoločníkom každonočného prevaľovania sa na posteli. A pokiaľ sa tak deje, mali by ste sa čo najskôr porozprávať s partnerom a požiadať ho o liečbu či riešenie problému. Proti chrápaniu pomáhajú vitamínové doplnky alebo doplnky výživy s obsahom železa. Občas je však nutný dokonca chirurgický zákrok. Nebojte sa teda spoločne navštíviť lekára.

Stres, stres, stres
Azda jeden z najčastejších dôvodov, prečo hodiny nedokážeme v posteli zažmúriť ani oka. Najhoršie je, že stres vyvolávajúci nespavosť nás vrhá do kolotoča, z ktorého sa dá vystúpiť len ťažko. Budíme sa podráždený, nervózny – je to výsledok nedostatku spánku. A hladina stresu stále stúpa. Podľa neurologičky Remesovej však aj tu existujú spôsoby, ako zdolať problémy. Radí napríklad zaužívať si určitú rutinu pri spaní. Minimálne deväťdesiat minút pred spánkom treba podľa nej vykonať všetky nutné potreby (napr. umývanie zubov, odlíčenie sa, osprchovanie). Následne si ľahnite, pustite si relaxačnú hudbu a čítajte niečo príjemné. Skúste sa vyhnúť napínavým knihám, siahneti po ľahšom čítaní. Televíziu nechajte radšej vypnutú, cd-prehrávač si nastavte na automatickú vypnutie.

Text: lp, pre Žena.Pravda.sk
Foto: SHUTTERSTOCK

debata chyba

+ Flexibilita a prispôsobivosť vám otvoria nové cesty.
Momentálne nemíňajte peniaze na veci, ktoré nepotrebujete....

+ Podporujte svoju imunitu vitamínmi, práve to vaše telo potrebuje.
Ak neviete pokračovať dnes nie je práve váš...